Dowód nie wprost
Susu:
Przy dowodzie nie wprost ze równaie
a
2=2 nie ma rozwiązania w liczbach wymiernych skorzystałem z tego że skoro prawa strona tego
równaia jest parzysta to lewa tez musi byc liczbą parzystą
czyli
| | p | |
Nech a= |
| i p i q sa względnie pierwsze czyli maja dzielniki (1) i (−1) |
| | q | |
Mam zrobić taki dowód ze równanie a
2=3 nie ma rozwiązań w liczbach wymiernych
| | p | |
Przyjmijmy że a jest liczbą wymierną i a= |
| i p i q są względnie pierwsze |
| | q | |
| | p | |
a2=( |
| )2=3 stad mam p2=3q2 |
| | q | |
Tutaj natomiast widze ze prawa strona jest liczba podzielna przez 3 więc i prawa strona musi
być liczbą podzielna przez 3 a skoro p
2 podzielne przez 3 to takze p musi być podzielne
przez 3
p=3k to (3k)
2=3q
2 9k
2=3q
2 to 3k
2=q
2
3k
2=q
2 Teraz nie wiem jak dalej uzasadnić ta równość
20 sie 20:13
20 sie 21:05
Saizou : Stąd masz, że q jest podzielne przez 3.
Wcześniej powiedziałaś, że p jest podzielne przez 3.
Tutaj dochodzimy do sprzeczności, bo założyłaś, że p oraz q są względnie pierwsze, czyli nie
mają wspólnych dzielnikow.
20 sie 21:08
Susu:
Może od początku
p2=3q2
Zauważam ze liczba 3q2 jest podzielna przez 3 bo to iloczyn liczby 3 i q2
Wobec tego liczba p2 tez musi byc podzielna przez 3 (czy to w ogole dobre założenie?)
Jeśli jest p2 podzielne przez 3 to liczba p też musi być podzielna przez 3
zapisuje ją jako p=3k skoro jest podzielna przez 3
Wstawiam do rownania
p2=3q2 tak samo jak w tym przykladzie w ksiązce
dostaje z tego
9k2=3q2
to q2=3k2
Teraz nie wiem czy q2 jest podzielne przez 3 bo jesli tak to beda rowniez dzielniki 3 i (−3)
20 sie 21:27
Susu:
Saizou
Mozesz napisać jak TY to widzisz?
20 sie 21:28
Susu:
Ja Cię nie mogę
Zle przeczytałem .Zamiast
stąd masz to przeczytałem
skąd wiesz 
q
2=3k
2 to q
2 musi być podzielne przez 3 i takze q musi być podzielne przez 3
Stąd dochodzimy do sprzecznosci bo p i q są ulamkiem nieskracalnym
20 sie 22:24
Saizou :
Czyli de facto, chcemy pokazać, że
√3 jest niewymierny.
Załóżmy, że jest wymierny, czyli można go przedstawić w postaci ułamka nieskracalnego.
| | p | |
√3 = |
| , gdzie p, q∊Z oraz nwd(p,q) = 1; |
| | q | |
oznacz to, że liczy p i q są względnie pierwsze (nie mają wspólnych dzielników).
p
2 = 3q
2
p*p = 3*q*q
W iloczynie 3*q*q liczba 3 występuje nieparzystą liczbę razy.
W iloczynie p*p liczba 3 występuje parzystą liczbę razy lub nie występuje wcale.
WNIOSEK: Liczba 3 po prawej stronie równania jest różna od liczby 3 po lewej stronie równania.
Otrzymujemy sprzeczność, wiec nasze przypuszczenie było błędne, zatem
√3 jest niewymierny.
20 sie 22:28
Susu:
Dzięki bardzo
To mi wystarczy już
20 sie 23:04
Mila:

widzę, że kolega
Saizou działa.
20 sie 23:06