Układ
123: Rozwiąż układ
x(x+y) = y²⁴
y(x+y) = x⁶
Wolfram podaje tylko (x,y) = (+−1, +−1)
Lecz także rozwiązaniem może być (9,3) (16,−4)
w zależności czy np rozwiązuje się metodą logarytmów to mamy 1,1 i 9,3
Zatem jest nieskończenie wiele takich rozwiązań jak na geogebrze?
20 sie 15:48
:: Układ ma nieskończoność rozwiązań
20 sie 15:51
wredulus_pospolitus:
niby w jaki sposób metodą logarytmów wychodzi Ci (1,1) skoro to rozwiązanie nie jest w
dziedzinie?
20 sie 16:13
123: Na Facebooku było rozwiązanie i mieści się w dziedzinie, może źle rozumiesz zapis
Tam jest x do potęgi (x+y) pod spodem analogicznie
20 sie 16:19
123: Obustronnie np log10 wychodzi wszystko dzięki
20 sie 16:20
123: x,y> 0 poza tym tyle
20 sie 16:20
123: Usuńcie wpis.
Miłego weekendu
20 sie 16:40