Odcinki niewspółmierne
Fairy and Devil:

W trójkącie rownobocznym chemy wykazać niewspółmirność wysokości z bokiem trójkąta o długości
a=1
| m | | m | |
Wobec tego |h|= |
| *|a|i i m.n ∊C i |
| nieskracalny |
| n | | n | |
Z twierdzenia Pitagorasa
| 3 | |
|h|2=||a|2−|1/2a|2= |
| |a|2 |
| 4 | |
Nie wiem jak to teraz uzasadnic
Saizou :
Niech bok trójkąta wynosi 2a, wówczas h = a
√3
Chcemy pokazać, że nie istnieje odcinek, który mieści się całkowitą liczbę razy w 2a oraz h.
Załóżmy, że taki odcinek istnieje. Nazwijmy go d, wówczas
a
√3= m*d, m∊Z
2a = k*d, k∊Z,
| 2m | |
√3 = |
| sprzeczność, bo lewa strona jest niewymierna a prawa wymierna. |
| k | |
WNIOSEK: Odcinki 2a oraz a
√3 są niewspółmierne