|a| | m | |||
|b|=m* | = | *|a| i m,n∊C | ||
n | n |
a| | |a| | |||
Wtedy |b|=m* | i |a|=n* | |||
n | n |
a | b | |||
i odcinek | równy | jest wspólna miarą a i b | ||
n | m |
7 | ||
b) U{1}6} i | ||
15 |
m | ||
7=( | )*2 | |
n |
m | 7 | ||
= | więc m=7 i n=2 | ||
n | 2 |
2 | 7 | |||
Wspólna miara x= | = | =1. | ||
2 | 7 |
m | ||
b) |b|= | *|a| | |
n |
7 | m | 1 | |||
=( | )* | ||||
15 | n | 6 |
m | 7 | 42 | |||
= | *6= | więc m=42 i n=15 | |||
n | 15 | 15 |
a | b | 1 | ||||
x= | = | =(1/6)/15=(7/15)/42= | ||||
n | m | 90 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |