Liczby wymierne i niewymierne na osi
Fairy and Devil:
| | m | |
Znajdz takie całkowite m aby punkt o współrzędnej |
| leżał wewnątrz odcinka o końcach |
| | 8 | |
Odcinek |01| dzielę na 7 równych części i odkładam na osi punkt A i C
Mam znależć taki punkt C żeby leżał pomiedzy punktami A i B
Z tego wychodzi że m ∊C−
Może trzeba znależć wspolny mianownik dla 7 i 8?
Tak będzie dobrze ?
18 sie 22:39
Fairy and Devil:
A i B ma być odwrotnie na rysunku bo B jest wieksze
18 sie 22:50
Fairy and Devil:
Mam tak
| | −70 | | 10 | |
z tego m=−10 ∊C bo |
| =− |
| |
| | 56 | | 8 | |
Powinno być OK
18 sie 23:16
Fairy and Devil: Poprawie zapis
18 sie 23:18
. :
Ogólnie − wszystko ok.
Można też zauważyć ze:
Natomiast jeżeli m>n to
Mozna przemnozyc przez (−1) te nierówności aby Ci się nie pomieszało (w końcu A i B są mniejsze
od 0).
| | −9 | | −9 | | −8 | |
Wbioskujac z powyższych nierówności zapisuje: |
| < |
| < |
| |
| | 7 | | 8 | | 7 | |
19 sie 09:00
. :
Ale byka zrobiłem... Jeszcze sie cholera nie obudziłem

Ciekawe czy zauważysz gdzie dokładnie tego była zrobiłem.
19 sie 09:05
Fairy and Devil:
Tutaj juz
Jeżeli m>n to
| m+1 | | m | |
| < |
| np dla m=4 i n=3 |
| n+1 | | n | |
19 sie 10:35