Pierwiastki wielomianów
Fairy and Devil:
Problem
Jeśli mamy równanie W(x)=0 gdzie W(x) jest wielomianem dowolnego stopnia i to równanie posiada
podwójny pierwiastek x1=x2=k
to równanie W'(x)=0 czyli pierwsza pochodna =0 ma pierwiastek pojedyczy x=k . To pewne bo jest
takie twierdzenie
Teraz tak
Jesli W(x)=0 posiada pierwiastek potrójny x1=x2=x3=k to W'(x) posiada pierwiastek podwójny
x1=x2=k ?
Jeśli W(x) =0 ma rozwiazane x1=x2=x3=x4=k to W'(x)=0 posiada rozwiązanie x1=x2=x3=k?
I tak dalej?
Czy to jest prawdziwe
18 sie 21:37
wredulus_pospolitus:
nooo ... jest to prawdą
18 sie 22:34
Fairy and Devil:
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
18 sie 22:47