NWD
Fairy and Devil:
Wrócę jeszcze do liczb naturalnych
Chodzi o NWD takich par liczb
a) 0 i 138
b) 1 i 24
c) 0 i 1
d) 2 i 3
Więc tak
Skoro jest mowa o liczbach naturalnych to NWD musi być liczbą naturalna ,a także wynik
dzielenia musi być liczba naturalną
Więc w
a) dla 0 i 138 NWD=138
b)dla 1 i 24 NWD=1
c) dla 0 i 1 NWD=1
d) dla 2 i 3 NWD= tutaj nie wiem bo 6 nie może być skoro wynik dzielenia musi byc liczbą
naturalną
18 sie 19:55
. :
d) NWD(2,3) = 1 co oznacza że liczby te są liczbami 'względnie pierwszymi'.
Zapamiętaj to pojęcie.
18 sie 19:59
Fairy and Devil:
Tak sie zastanawiam
Czy w d) NWD=1?
18 sie 19:59
Fairy and Devil:
Dziękuje

Zapamiętam
18 sie 20:00