Przyrządy optyczne
o rany julek:
Lornetka,której soczewki wykonane są z materiału o współczynniku załamania światła 1.5
,przy odległości soczewek 14.5139514 cm daje w odległości 25 cm od okularu dobry obraz.
O soczewkach tych wiadomo:
Obiektyw:soczewka dwuwypukła o promieniach krzywizn 18 cm i 22.5 cm
Okular:soczewka dwuwklęsła o promieniach krzywizn−4 cm i −6 cm
Przez lornetkę tę widź obserwuje scenę z odległości 10 m
Czy może tak być ? Czy te dane są poprawne ?
18 sie 11:39
pudel, pipel i hanecka:
d=1000 cm,D=25 cm,l=14.55139 cm
| | −1 | | 1 | |
fok:(1.5−1)( |
| − |
| )=−4.8 |
| | 4 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
fob:(1.5−1)( |
| + |
| =20 cm |
| | 18 | | 22.5 | |
(d−f
ob)(y−f
ob)=f
ob2
(y−l−|f
ok|)(D−|f
ok|)=|f
ok|
2
_________________________________
| | fob*d | | D*|fok| | |
l= |
| − |
| |
| | d−fob | | D−|fok| | |
I podstawcie sobie celem sprawdzenia
18 sie 12:15
sd: Witamy tworkowego błazna pisałem abyś zmienił nick na jakiś bardziej oryginalny bo te są już
przestarzałe dygnitarzu.
18 sie 12:17