16 sie 22:21
Susu:

Pewnie można
1)Suma kątów trójkąta wynosi 180
o
Kąty wierzchołkowe są równe
Pooznaczaj sobie wierzchołki trólkatów i działaj
16 sie 22:44
Susu:
Może sie jeszcze przydać że suma kątów przyległych wynosi 180o
16 sie 22:53
chomik: Brakuje mi jednego kata ciagle do obliczenia
16 sie 22:58
Susu:

Którego kąta Ci brakuje?
16 sie 23:13
chomik: FGD i DGB
16 sie 23:23
chomik: i GDB
16 sie 23:24
chomik: chodi mi o jeden z tych do obliczenia pozostałych
16 sie 23:24
Susu:
∡CAB=180−(96+36)= 180−132=48o
∡CAF=48o−12o=36o
w ΔAFC∡AFC= 180o−(36+66)=180−102=78o
Z automatu ∡DFG=78o
∡CFD=180o−78o=102o
z automatu ∡GFA= 102o
Licz sobie dalej
16 sie 23:28
Susu:
Kat CFA i DFG są to kąty wierzchołkowe
Tak samo CFD i AFC to także kąty wierzcholkowe
16 sie 23:31
Susu: Ma być CFD i AFG
16 sie 23:32
chomik: A możesz policzyć FGD lub DGB lub GDB
16 sie 23:45
chomik: ?
17 sie 09:56
Susu:
Na razie nie mam pomysłu . Tak z początku wydawalo sie prostsze
Pomyśle ale wieczorem . Nie wiem czy to pomoże ale może spróbuj narysować np prostą rownoległa
do AB i przechodząca przez D i z wlasności katow dla prostych równoległych przeciętych sieczną
Może to coś da . Albo inną równoległą . Zawsze można spróbować .
17 sie 10:26
an:
FDG=30o
Zastosuj twierdzenie o okręgu dopisanym do boku trójkąta
17 sie 16:16
an: Jak @chomiku
20 sie 19:36