16 sie 17:26
. :
No i
16 sie 18:34
Susu:
Zostawiam to na tą chwilę
Czy to mi będzie potrzebne do liceum?
Oczywiście działania podstawowe na liczbach całkowitych to tak
Ale te kółka i kwadraciki to jakoś .....
16 sie 18:52
ite:
Np. zadania 28, 29, 30 warto rozwiązać, ułatwi to zrozumienie własności również tych działań,
które nazwałeś podstawowymi.
Jeśli zostawiasz to na później (albo jak będzie chłodniej), to ćwiczenie 8 ze str.10 może się
przydać w przyszłości.
17 sie 14:37
Susu:
Dzień dobry.
Muszę jeszcze raz wrócić do liczb naturalnych i analizować co Ty i wredulus. napisaliście w
tym poście
żeby zrozumieć zadania 28−30
Natomiast ite co do ćwiczemia nr 8 to prawdziwe będa
a) N⊂C naturalne są zawarte w całkowitych
c)CUN=C suma zbiorów liczb całkowitych i zbioru liczb naturalnych jest zbiorem liczb
całkowitych
17 sie 14:50
ite:
Zgadza się.
W zad. 28 A)
x◯y = x+y+1
więc
1◯1 = 1+1+1 = 3
7◯102 = 7+102+1 = 110
17 sie 15:07
ite:
w zad.29
x□y = x+2y
więc
7□102 = 7+2*102 = 7+204 = 211
(−2)□10 = (−2)+2*10 = −2+20 = 18
17 sie 15:11
Susu:
Zadanie nr 30
xoy=x
2O3=2
5O1=5
17 sie 15:42
Susu:
ite
Teraz muszę doczytac dobrze co pisałas o przemienności i łączności
17 sie 15:44
ite:
pytamy, czy x◯y = y◯x ?
i sprawdzamy, czy wyniki są sobie równe:
x◯y = x+y+1 oraz y◯x = y+x+1
17 sie 15:49
Susu:
ite
Przepraszam Cię bardzo ale mam wahania cukru i nie czuje się dobrze
Więc odezwę się do Ciebie póżniej jak będziesz na forum
Jeszcze raz przepraszam
17 sie 15:53
ite:
nie ma problemu : )
to są zagadnienia, które da się polubić!
17 sie 16:09
Susu:
Zadanie nr 29
Sprawdzamy czy
x▭y=y▭x
x+2y=2y+x
działanie to jest przemienne
Zadanie nr 30
Sprawdzamy czy
xOy=yOx
x=y
Działanie to nie jest przemienne
W zadaniu nr 28 jest przemienne to działanie
Jeśli natomiast chodzi o łącznośc to muszę sie podszkolić i najpierw zrobic te ćwiczenia które
dałaś w tamtym poście
17 sie 18:44
Saizou : z. 29
Wg mnie, do nauki, lepiej używać literek a oraz b.
Masz wzór x○y = x+2y i teraz podstawiamy
a○b = a+2b, ale b○a = b+2a (zauważ, że kolejność była ważna), a to nie to samo,
czyli działanie nie jest przemienne
17 sie 18:59
Susu:
Dzięki Saizou
Tak się tez nad tym zastanawiałem
17 sie 19:08
Saizou :
analogicznie w z. 30, działanie x○y= x nie jest przemienne, bo
a○b=a, ale b○a= b
17 sie 19:15
Susu:
Weżmy zadanie nr 28
Wykazaliśmy że jest przemienne
Teraz łączność
Działanie jest takie xoy=x+y+1
albo
aOb=a+b+1
Musimy miec tak
(aOb)Oc= aO(bOc)
Mam napisane że prawo łączności formułuje sie dla trójki liczb ,ale wynika z niego łączność
nieograniczona
Czym tutaj będzie c?
Albo ogólnie czym będzie c w takich działaniach?
17 sie 19:55
ite:
aOb=a+b+1 więc aOc=a+c+1 oraz bOc=b+c+1
teraz lewa strona tezy
(aOb)Oc = (a+b+1)Oc = (a+b+1)+c+1
podobnie spróbuj obliczyć aO(bOc)
17 sie 20:19
Susu:
Skoro mamy
bOc=b+c+1
to
aO(bOc)= a+(b+c+1)+1
Wychodzi że jest łaczne
Zadanie nr 29
(aob)oc=ao(boc)
aOb=a+2b
aoc=a+2c
boc=b+2c
(aob)oc=a+2b+c
ao(b+c)=a+(b+2c)
Nie jest łączne
17 sie 20:42
Susu:
Zadanie nr 30
xOy=x
aOb=a
(aOb)Oc=aO(bOc)
bOc=b
Nie wiem jaki mam tutaj dać znak (+) czy (*)
(aOb)Oc=a+c
aO(bOc)= a+b
17 sie 20:48
ite: 17:42
Uwaga do zad.28:
po podstawieniach otrzymujemy →
lewa strona tezy L = (a+b+1)+c+1
prawa strona tezy P =a+(b+c+1)+1
Żeby wykazać, że są równe, korzystamy z przemienności i łączności dodawania liczb całkowitych,
tylko dzięki nim możemy przekształcić:
P = a+(b+c+1)+1 = /łączność/ = a+b+c+1+1 = /przemienność/ = a+b+1+c+1 = /łączność/ =
(a+b+1)+c+1 = L
I teraz można zobaczyć, po co się dowodzi takie własności działań.
Zad.29
(aob)oc = (a+2b)oc = (a+2b)+2c = a+2b+2c ← też korzystamy z łączności dodawania liczb
całkowitych
ao(boc) = również do poprawienia
17 sie 21:28
ite: 20:48
Zadanie nr 30
działanie w zdefiniowane tym zadaniu polega na przyporządkowaniu parze (x,y) pierwszej z tych
liczb.
xOy = x
czyli aOb → pierwsze pojawia się a więc wynik działania to a
aOb = a bOa = b cOc = c
L = (aOb)Oc /najpierw wykonujemy to co w nawiasie/ = aOc = a
P = aO(bOc) też do poprawienia
17 sie 21:40
Susu:
Jutro sie za to wezmę
Mam juz materiał do analizy
I to takie coś w 1 klasie liceum? Ja Cię nie mogę

Trochę sobie poczytam o liczbach wymiernych dzisiaj i obejrzę serial

Serdeczne
dziękuje za pomoc
17 sie 21:43
Susu:
A w ćwiczeniu nr 7 tam gdzie mam sprawdzić łaczność i przemiennośc zbiorów to mam wziąc pod
uwage te wyzej podane zbiory A i B ?
jak określic sume trzech zbiorów /
Myślę że tak .Sumą zbiorów AUBUC nazywamy zbior złożony ze wszystkich elementów zbioru A i ze
wszystkich elementów zbioru B i ze wszystkich elementów zbioru C i żadnych innych
czym jest AUA ? Będzie to zbiór A
Sprawdz że A⊂AUB
Tutaj mam sprawdzić biorąc elementy tych wyżej podanych zbiorów?
Będę miał problem sprawdzić łaczność
musialoby byc tak
(AUB)UC= AU(BUC)
Naprawdę nie wiem .
17 sie 22:24
Susu:
Dzień dobry ite
Chyba zaczynam tą przemienność i łączność rozumieć
Natomiast co się tyczy tego ćwiczenia nr 7 to możez cosik powiedziedż?
Dziękuje
18 sie 17:27
Saizou :
W ćw. 7 przyda się znajomość logiki.
1. przemienność
x∊A∪B ⇔ x∊A ∨ x∊B ⇔ x∊B ∨ x∊A ⇔x∊B∪A
2. łączność analogicznie co przemienność
x∊(A∪B)∪C ⇔ x∊A∪B ∨ x ∊C ⇔ x∊A ∨ x∊B ∨ x∊C ⇔ x∊A ∨ x∊B∪C ⇔ x∊A∪(B∪C)
18 sie 18:25
Susu:
Witaj.
Dziękuje.
A jak dla ucznia 1 klasy , bo tak naprawde to zadania z początku 1 klasy
18 sie 18:31
Saizou :
Ogólnie relacji nie ma w podstawie programowej.
Co to za podręcznik? Po skanach nie wygląda na jakieś z tego wieku
18 sie 18:33
Susu:
OK.
Podręcznik do liceum ogólnokształcącego i technikum klasa 1 −Jan Anusiak Warszawa 1993r
18 sie 18:37
Saizou :
Kiedyś był inny poziom, teraz jest znacznie niższy.
Nie bierz tego do siebie, że czegoś nie ogarniesz na tym etapie.
18 sie 18:42
Fairy and Devil:
Dobrze

A sprawdzisz te dwa pozostałe zadania −co sa na początku?
18 sie 18:46
Saizou : Z którego dnia i godziny?
18 sie 18:48
Fairy and Devil:
Te dwa dla nick Susu.
Przełaczyłem sie z komputera na laptopa i nie zmieniłem nicka
18 sie 18:50
Fairy and Devil:
18.08 z 17:53
18.08 z 17:38
18 sie 19:09
Fairy and Devil:
Więc tak
zad nr 30 −łącznośc
xOy=x
albo inaczej zapisze
aOb=a takie działanie jest zdefiniowane
(aOb)Oc=aO(bOc)
aOb=a
aOc=a
bOc=b
cOc=c
L=(aOb)Oc=aOc=a
P=aO(bOc)=aOb=a
Działanie jest lączne
Zadanie nr 29
xOy=x+2y
Do nauki zapisze
aOb=a+2b
bOc=b+2c
(aOb)Oc=aO(b+c)
L=(a+2b)Oc=a+2b+2c
P=aO(bOc)=aO(b+2c)=a+2(b+2c)=a+2b+4c
Działanie nie jest łaczne
18 sie 20:55
ite:
20:55 wszystko się zgadza.
18 sie 21:49
Fairy and Devil:
Bardzo dziękuje
18 sie 22:09