Liczby całkowite
Fairy and Devil:
Dzień dobry .
Jestem teraz na liczbach całkowitych i mam taki problem .Nie wiem co oznacza to ze jakiś zbiór
liczb jest zamknięty ze względu na jakieś działanie
Np. Sprawdz że zbiór liczb podzielnych przez 5 jest zamknięty ze względu na wykonalność
dodawania , odejmowania i mnożenia
16 sie 14:23
. :
Zbiór jest zamknięty na jakieś dzialanie oznacza to że wynik danego działania będzie w danym
zbiorze.
Wiec musisz sprawdzić czy liczby podzielne przez 5 po sumowaniu, dodaniu lub pomnozeniu dadzą
Ci liczbę podzielna przez 5
16 sie 14:34
Fairy and Devil:
Na razie podziękował .
Czy to musi byc jakiś formalny zapis,czy wystarczy sprawdzić na kilku przykladach?
https://zapodaj.net/plik-7U7rvE2lEd
Tutaj mam skan zadań z liczb naturalnych
zadanie nr 9−13 nie ma problemu
Problem od nr 14 do 17
Zadanie nr 16
a) x=0
b) x=0 lub x=1
16 sie 14:49
. :
Nie na kilku przykładach tylko na ogolnych:
5n i 5m, gdzie n, m to liczby calkowite
16 sie 14:51
Fairy and Devil:
Wiem że wakacje ale jeśli miałbyś cierpliwość i mi to wytłumaczyć to byłoby bardzo dobrze .
16 sie 14:52
. :
14.
Na dodawanie − parzyste liczby naturalne
Na mnożenie − także parzyste liczby naturalne, ale też mogą być kolejne potęgi liczby 2
16 sie 14:53
Fairy and Devil:
W tych zadaniach oznaczenie (kółko z kropka) oznacza treści trudniejsze wychodzące poza główny
nurt
16 sie 14:53
. :
15.
Dodawanie − jedyny SKONCZONY to taki który ma tylko element 0
Mnozenie − {0}, {0,1}, {1} tylko takie, jeżeli dorzucisz jakikolwiek inny element (np 4) to już
nie będzie zamknięty. Bo 4*4 = 16
16 sie 14:55
Fairy and Devil:
W zadaniu nr 17
Łączność (x+y)+z=x+(y+z)
Jeśli x=a□b
y=a◯b
czy będzie tutaj z?
16 sie 15:02
Fairy and Devil:
Przemiennośc dodawania
x+y=y+x
b+a=a+b
Przemiennośc mnożenia
x*y=y*x
b*a=a*b
Działania te są przenienne
16 sie 15:07
ite:
Sprawdzamy, czy zbiór liczb podzielnych przez 5 jest zamknięty ze względu na wykonalność
dodawania.
Nie wystarczy kilka czy kilkanaście przykładów na konkretnych liczbach, trzeba pokazać, że dla
każdej pary dowolnych liczb podzielnych przez 5 wynik dodawania będzie również liczba
podzielną przez 5.
Niech tymi dowolnymi liczbami będą liczby 5n i 5m, gdzie n, m to liczby całkowite.
Tak zapisane liczby są wielokrotnościami 5, więc są podzielne przez 5.
5n + 5m = 5(n + m) zatem w wyniku również otrzymujemy wielokrotność 5, a więc liczbę należącą
do zbioru liczb podzielnych przez 5.
Wniosek: dodanie jakichkolwiek liczb podzielnych przez 5 daje liczbę również podzielną przez 5
→ ten zbiór jest zamknięty ze względu na wykonalność dodawania.
16 sie 15:22
Susu:
Dzięki sliczne
ite 
W moim przypadku każda pomoc jest cenna
Więc tak samo bedzie dla odejmowania
5n−5m=5(n−m)
a także mnożenia
5n*5m= 5(n*m)
16 sie 15:26
ite:
5n*5m= 5(5*n*m)
Można jeszcze dodać, że skoro n∊ℤ i m∊ℤ, to n + m, n−m oraz 5*n*m również należą do
całkowitych.
Dla liczb naturalnych tak nie będzie (różnica n−m liczb naturalnych nie zawsze jest liczba
naturalną), dlatego zbiór liczb naturalnych podzielnych przez 5 nie jest zamknięty ze względu
na wykonalność odejmowania.
16 sie 15:36
Susu:
Tak rozumiem .
ite a to działanie łączności z zadania nr 17 ?
16 sie 15:40
ite: W zadaniu nr 17
Sprawdzamy przemienność działania ▭.
a▭b = max(a,b)
Działanie polega na wybraniu liczby większej z dwóch różnych lub którejkolwiek jeśli są równe.
Zauważamy, że max(a,b) = max(b,a)
(Z dwóch osób różnego wzrostu zawsze ta wyższa jest wyższa, w jakiejkolwiek kolejności nie
staną obok siebie, a równe zawsze są równe, bez względu na to kto stanie pierwszy.).
Jednocześnie max(b,a) = b▭a , więc ostatecznie a▭b = b▭a czyli działanie ▭ jest przemienne.
16 sie 15:50
Susu:
A w ten sposób
A to myślenie z 15:07 jest dobre?
16 sie 16:12
ite: Zad. 17
Łączność działania □, a,b,c∊ℕ
Sprawdzamy czy (a□b)□c = a□(b□c).
Proponuję taki (długi ale skuteczny) sposób, żebyś sam mógł dalej rozwiązywać.
Zauważmy, skoro a▭b = max(a,b) to mamy dwie możliwości
1. a▭b = a wttw a≥b
2. a▭b = b wttw b≥a
b▭c = max(b,c)
1. b▭c = b wttw b≥c
2. b▭c = c wttw c≥b
Może spróbuj przećwiczyć 6 możliwości:
a≥b≥c, a≥c≥b, b≥a≥c, b≥c≥a, c≥b≥a, c≥a≥b
i pokaż, że w każdym przypadku prawa strona tezy (a□b)□c jest równa lewej stronie tezy a□(b□c).
W pierwszym przypadku:
a≥b≥c
więc a▭b = a (ponieważ a≥b) i b▭c = b (ponieważ b≥c) i a□c =a (ponieważ a≥c)
(a□b)□c = a□c = a
a□(b□c) = a□b = a
16 sie 16:34
ite:
15:07 NIE piszesz o działaniach (i własnościach) zdefiniowanych w zadaniu 17 (czyli ▭ i ◯) ale
o "tradycyjnym" mnożeniu i dodawaniu, a one są inaczej zdefiniowane.
Wynikiem działania a▭b jest albo a albo b, natomiast wynikiem dodawania a+b może inna liczb niż
którakolwiek z dodawanych, więc widać, że to jest inne działanie.
16 sie 16:42
ite: A inne działanie może mieć zupełnie inne własności.
16 sie 16:50
Susu:
Dobrze . Dziękuję za wyjaśnienie
Wstawię jeszcze dwa skany zadań z liczb całkowitych ale juz w osobnym poście
Poproszę też o w miarę możliwości szczegółowe wyjaśnienie .
16 sie 17:03