Znajdź punkt symetryczny względem płaszczyzny zawierającej punkt i prostopadłej
Zofijka : Znajdź punkt symetryczny do punktu P = (2,−7, 10) względem płaszczyzny zawierającej punkt
Po = (3,2,2) i prostopadłej do wektora u = [1, −3,2].
Ktoś jest w stanie rozszyfrować to zadanie? ಥ‿ಥ
Jak podstawiam do wzoru na płaszczyznę punkt Po i wektor u, to wychodzi mi wzór: x−3y+2z−1=0,
ale ponoć to jest źle.
16 sie 11:38
. :
Masz wektor prostopadły do płaszczyzny − to być Twój wektor normalny tejże płaszczyzny.
Wyznaczasz wzór płaszczyzny.
I teraz − jak sobie poradzić bez większych wzorów.
1. Wyznaczasz prosta równoległa do wektora, tak aby przechodziła przez punkt P0
2. Wyznaczasz punkt przecięcia prostej z płaszczyzna.
3. Wyznaczasz odległość punktu od punktu przecięcia.
4. Odkładasz ta odległość na prostej 'po przebiciu plaszczyzny'.
I masz już współrzędne punktu
16 sie 11:59