Równanie
Sowa:
Potęga o dowolnym wykładniku wymiernym
Sprawdz że równanie
x
y=y
x
jest spełnione przez liczby
| | 1 | |
y=(1+ |
| )k+1 gdzie k oznacza dowolna liczbe naturalną |
| | k | |
15 sie 16:42
Maciess: Generalnie w zadaniu chodzi o to, żebys pod x i y podstawił to co ci podali (wyrazenia z k). W
wyniku jakis przekształcen powinienes otrzymac rownosc, tj lewa strona równa prawej. Czy
sprobowałes tak to zrobic i tutaj gdzies napotykasz problem? Jesli tak to wstaw obliczenia
15 sie 17:06
Sowa:
Powiem szczerze nie wiem jak to policzyć
15 sie 17:29
Maciess: Ale w którym miejscu napotykasz problem? Czy masz podstawione wartosci do równania i problem
jest w przekształceniach? Jesli tak to niestety trzeba sie troche cofnąc i pocwiczyc proste
operacje na potęgach. No czarodziejem nie jestem, a wrzucanie tego rozwiązania troche mija się
z celem. Wrzuc fotke obliczeń to postaram się pomoc
15 sie 17:34
wredulus_pospolitus:
a = (1 + 1/k)
wtedy:
x = a
k
y = a
k+1
x
y = y
x −−−> log
a (a
k)
y = log
a (a
k+1)
x −−−> k*y = (k+1)*x −−−>
| | ak+1 | | k+1 | | 1 | |
−−−> k*ak+1 = (k+1)*ak −−−> |
| = |
| −−−> a = 1 + |
| |
| | ak | | k | | k | |
więc teraz piszemy 'od końca do początku' dopisując wszelkie twierdzenia z których korzystamy
po drodze ... i mamy dowód
15 sie 17:35
Sowa:
Wredulus . Jeszce nie miałem funkcji wykładniczej i logarytmicznej (ale bardzo dziękuje pózniej
się przyda)
Maciess . Tak . problem polega na przekształceniu .
(a+b)2= wiem (a+b)3= wiem (a+b)4= wiem (a+b)5= wiem
Natomiast jeśli mam do potęgi (k) to nie bardzo wiem jak to napisać
Pojęcie o potęgowaniu mam
Może chociaż zaczniesz to xy
15 sie 17:46
wredulus_pospolitus:
to zauważ, że:
y = x*a
oraz oczywiście x = a
k ; y = a*a
k
x
y = x
x*a = a
k*ak*a
y
x = (a*x)
x = a
x * x
x = a
ak * a
k*ak = a
ak(1 + k)
| | 1 | |
zauważmy, że: k * a = k * (1 + |
| ) = k+1 |
| | k | |
c.n.w.
zrobiłem małe przeskoki przy korzystaniu z własności potęg:
(a
b)
c = a
b*c
a
b * a
c = a
b+c
mam nadzieję, że sobie poradzisz przy analizowaniu rozwiązania
15 sie 17:57
wredulus_pospolitus:
można też 'na chama' bez podstawiania ... ale ja jestem zbyt leniwy, żeby się bawić w takie
ciapcianie się zapisami.
| | k+1 | |
Jeżeli jednak tak chcesz zrobić to tylko zasugeruję (1 + 1/k) zapisać jako |
| i na tym |
| | k | |
działać.
15 sie 17:59
Sowa:
Dziękuje na razie
Będe próbował ,
| | k+1 | | (k+1)k | |
Wtedy ( |
| )k= |
| |
| | k | | kk | |
Zobacze czy to sie przyda . Jeszce raz dzięki
15 sie 18:21