Całki oznaczone
aset341: Czy ktoś mógłby proszę wytłumaczyć dlaczego taką całkę
∫ex−1+x w granicach x=2 i x=1
trzeba rozłożyć na kilka całek, a tej poniżej nie trzeba?
∫ex w granicach x=2 i x=1
14 sie 13:32
. :
Pierwszej nie trzeba rozkładać na całki elementarne o ile się pamięta ze całka sumy jest równa
sumie całek.
Jednak, gdy się uczysz całowania to lepiej sobie 'ulatwic' sprawę poprzez rozbicie na całki
elementarne.
Druga całka jest całka elementarna, nie ma zatem co tutaj rozbijać na różne całki.
14 sie 14:16
chichi:
∫e
x co to wgl za twór
14 sie 14:40
. :
∫ ex dx jest to najprostsza całka z wszystkich możliwych.
14 sie 15:18
chichi:
∫e
xdx to jest elementarna całka, moje pytanie brzmiało ∫e
x co to jest za twór
14 sie 16:17
. :
Jest to niepoprawny zapis calki
Tak samo jak ∫ ex − 1 + x także jest niepoprawny zapisem calki
14 sie 16:19
Min. Edukacji: ∫exdx= ex +C
14 sie 23:26