kąty
chomik:

Oblicz x wiedzac ze β−α=6
o
13 sie 15:57
an: x=96o
15 sie 00:17
15 sie 08:25
chomik:

Jak wykażać że też AC jest dwusieczną
15 sie 10:07
an:

Kąty α i β z 10:07

Prosta ASC' jest dwusieczną, trzeba udowodnić, że C=C'.
Udowodnienie, że suma kątów AC'B oraz AC'D równa jest kątowi BCD powinno wystarczyć,
a to nie jest skomplikowane.
15 sie 13:14
chomik: A możesz to pokazac bo nie bardzo rozumiem twój rysunek co tam jest dorysowanie☹️
15 sie 16:10
an: Czerwone na dole to dla α=β, chociaż to miała być inna koncepcja ten rysunek "wysłał się sam"
i niewiele wnosi. Resztę chyba rozumiesz, bo wiesz, że tam jest dwusieczna.
15 sie 17:04
chomik: Niestety ale nadal nie wiem czemu AC jest dwusieczną
15 sie 19:52
Sowa:
A tak naprawde to czym jest x na rysunku?
a) kątem?
b) długością zaznaczonego odcinka?
c) długościa krótszej przekatnej ?
15 sie 21:18
an: Kąt ∡BCD=180−(90−α)−(90−β)=α+β
| | 180−2α−2β | |
∡AC'B=180−[ |
| +2α+(90−α)]=β |
| | 2 | |
| | 180−2α−2β | |
∡AC'D=180−[ |
| +2β+(90−β)]=α |
| | 2 | |
∡AC'B+∡AC'D=α+β=∡BCD, czyli .....punkt C jest tożsamy z C' ⇒ AC jest dwusieczną ∡BAD
x=96
o
15 sie 21:38
chomik: A można skorzystać z twierdzenia:Środek okręgu dopisanego do trójkąta jest punktem przecięcia
się dwusiecznych kątów zewnętrznych przy wierzchołkach i dwusiecznej kąta wewnętrznego przy
trzecim wierzchołku.
15 sie 22:56
an: Można będzie bardzie "elegancko"
16 sie 09:41
Mila:

C− środek okręgu dopisanego do boku BD
AC jest dwusieczną kąta A
Czworokąt ODCB jest czworokątem cyklicznym
x=β+90−α
x=96
o
25 sie 23:40
27 sie 14:20
Mila:
27 sie 14:24