Dalej kat wektora z osią OX
Sowa:

Statek rybacki przebył w czasie połowu 30km w kierunku północno−wschodnim ,potem 20 km w
kierunku północno−zachodnim. a następnie 10 km w kierunku poludniowo−zachodnim.
W jakiej się znalazł odległości i w jakim kierunku od punktu wyjścia ?
Wydaje się że to tak ot nie możemy sobie narysować wektory tych długości do policzenia gdyż nie
znamy kątów pod jakimi ten statek się porusza.
Pierwszy kierunek(OB) będzie pod kątem ostrym α (wtedy mam sinα>0 i cosα>0 )
Drugi kurs bedzie pod kątem rozwartym (β) do osi OX i wtedy jest (sinβ>0 i cosβ<0 )
Trzeci kurs pod kątem wypukłym (γ) do osi OX (wtedy jest sinγ<0 i cos γ<0 )
Myślę ze musiałbym policzyć współrzedne punktów B,C D
Potem policzyć długość odcinka OD
Będzie troche liczenia
13 sie 11:22
wredulus_pospolitus:

dla ułatwienia −−− ustalmy że przekątna kratki = 10km −−−> czyli bok kratki = 5
√2 km
13 sie 11:36
13 sie 12:13
13 sie 12:16
wredulus_pospolitus:
Kierunek Północno−Wschodni to konkretny kierunek, jeżeli przyjmiemy że oś OY wyznacza kierunek
Północ−Południe ... to Północno wschodni kierunek oznacza prostą nachyloną do osi OX pod kątem
45o.
Północno− zachodni to nachylenie równe 90+45 = 135. Itd.
13 sie 12:43
Sowa:
Teraz juz rozumiem
13 sie 12:51
100latek: Co to za stara książka?
13 sie 16:03
Sowa:
OK . Napiszę
Matematyka Dla kKasy III Pięcioletniego Technikum i Liceum Zawodowego
Autor Stefan Straszewicz . Moje wydanie jest z 1972roku .
Tak jak napisałem wcześniej −uczę sie sam i wydaje sie być dobra dla mnie
13 sie 16:22
100latek: A robiłeś już wcześniejsze działy?
13 sie 17:42
Sowa:
Z geometrii analitycznej tak
13 sie 18:12
100latek: A robiłeś ostatnie zadanie ze "Związków podstawowych między elementami trójkąt?
13 sie 19:04
Sowa:
Nie, nie robiłem .
Nie mam tego w swojej książce. Pewnie jest w tej grubszej do Klasy IIILiceum
Ogólnokształcącego
13 sie 20:16