Kąt miedzy wektorem a osią OX
Sowa:

Punkty O(00) i A(2,0) sa dwoma wierzchołkami szesciokąta foremnego OABCDE leżącego nad osią OX
Jakie są kąty nachylenia wektów AB, BC,CD, DE,EO do osi OX ?
Oblicz po kolei współrzedne wszystkich wierzchołków .
Mam pytanie dotyczące kątów nachylenia wektorów do osi OX
Czy mogę to zrobić tutaj bez obliczeń
Wiedząc że kąt wewnętrzny szesciokata foremnego wynosi 120
o wobec tego :
kąt nachylenia wektora AB do osi OX wynosi 60
o ∡(OX,AB→)=60
o
kąt nachylenia wektora BC do osi OX wynosi 120
o ∡(OX,BC)=120
o
kąt nachylenia wektora CD do osi OX wynosi 180
o czy 0? ∡(OX,CD)=180
o czy 0?
kat nachylenia wektora DE do osi OX wynosi 240
o ∡(OX,DE)=240
o
kąt nachylenia wektora EO do osi OX wynosi 300
o ∡(OX,EO)=300
o
czy to jest prawidłowe myślenie ?
Jeśli tak to współrzedne punktów BCDE obliczę sobie mając sinus i cosinus kąta nachylenia
wektora do osi i długość wektora r=2