Trygonometria okresowosc funkcji
Zagubiona: W takim rownaniu:
sin3x=cosx
Dlaczego nie mozna zrobic tak:
Skoro sinx=cosx dla x= π/4+kπ, kEZ
To w przypadku sin3x=cosx
3x= π/4+kπ, kEZ / : 3
x= π/12+kπ/3, kEZ
11 sie 19:21
. :
Nieee
11 sie 20:51
Sowa:
Można zrobić wykres i na wykresie wyjdzie czy to jest prawda co napisałas
sin(3x)= 3sin*(x)−4sin
3(x)
Ale ja bym robił tak
| | π | | 2 | |
x1= |
| + |
| kπ drugie rozwiązanie |
| | 6 | | 3 | |
x
2= π−x
1= ....
11 sie 21:00
wredulus_pospolitus:

tutaj masz zaznaczone punkty będące rozwiązaniem równania: sin(3x) = cosx
11 sie 21:02
Sowa:
Skopałem
| | π | |
ma byc oczywiście 4x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
to x
1= ..........
x
2=π−x=....
Zauważyłem że nie przeniosłem x na lewą stronę
11 sie 21:05
wredulus_pospolitus:
@Sowa
po pierwsze:
| | π | | kπ | |
3x = π/2 − x + 2kπ −−−> 4x = π/2 + 2kπ −−−> x = |
| + |
| |
| | 8 | | 2 | |
a takie podejście do sprawy (mimo że bardzo ciekawe) nie daje Ci wszystkich rozwiązań. Pytanie
− czy wiesz dlaczego

11 sie 21:07
Sowa:
Myśle że wiem
Napisałem że sa dwa rozwiązania tego równania
drugie rozwiązanie to x2=π−x
Czy to jest dobre podejście do sprawy?
11 sie 21:13
wredulus_pospolitus:
nie do końca, bo będzie:
| | π | |
x 2 = |
| + kπ (patrz wykres) |
| | 4 | |
a tobie by wyszedł okres kπ/2
11 sie 21:32
Sowa:
Napisz proszę gdzie zrobiłem błąd .
Zwrócę potem na to uwage . Dziękuje
11 sie 21:34
Zagubiona: Okej, ale dlaczego nie mozna tak zrobic (tzn. podzielic przez 3 wlasnie)? Bo wiem ze mozna
probowac innymi sposobami, ale zalezy mi na tym, zeby dowiedziec sie dlaczego ten jest zly,
bez zadnych wykresow itp. Moze jakis warunek trzeba dac, ktory odrzucilby niektore z rozwiazan
ktore wychodzą( a wychodza 4 i dwa z nich sa prawidlowe)?
11 sie 23:04
Sowa:
A możesz napisać swoje rozwiązanie tego równania z tymi czterema rozwiązaniami i ltóre z nich
są prawidłowe?
11 sie 23:30
Sowa:
Ja także sie dopiero tego uczę
Myślę tak
Napisałaś kiedy sin(x)=cos (x)
Dla innych argumentów oprocz tych sin(x)≠cos(x) więc nie można porównywać argumentów dwóch
róznych funkcji
Kiedy można będzie to zrobić ?
Według mnie wtedy kiedy będziemy mieli do porównaia dwie te same funkcje
Tutaj będzie nam łatwiej zamienić cos(x) na sin(x)
Wtedy możemy juz porównać argumenty tych funkcji
Jeśli to jest niestety złe myślenie to prosiłbym o poprawę
Albo można zrobić tak to równanie
sin(3x)=cos(x)
sin(3x)=sin(π/2−x)
sin(3x)−sin(π/2)−x)=0
wzór na sinα−sinβ=...... zobacz
Dostaniesz postać
a*b=0 więc a=0 lub b=0
Ale piszesz ze wiesz że można rozwiążac to sposobami wiec ufam ze to wiesz jak dalej
A to dlaczego tak nie można to albo moje tłumaczenie jest OK albo pewnie ktoś poprawi jak złe .
12 sie 00:13
Zagubiona: Chyba po prostu trzeba przyjac, ze to dziala wtedy, kiedy sin i cos maja ten sam argument, a
twoje rozwiazanie z zamienieniem cosinusa na sinus jest faktycznie bardziej przejrzyste
12 sie 09:40
Sowa:
W książce Trygonometria dla samouków Edward Jerzy Pokorny na stronie 203 autor pisze tak
** Zapamiętajmy . Aby rozwiążać równanie trygonometryczne w którym występują odmienne funkcje
ytrygonometryczne ,staramy się zawsze doprowadzić to równanie do takiej postaci żeby
niewiadoma występowała w nim pod znakiem tylko jednej funkcji trygonometrycznej **
12 sie 16:34