Równanie okręgu
Sowa:

A(p,0)
B(q,0)
C(0,h)
a) Znależć równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
b)Znależć równanie okręgu przechodzącego przez środek AB, spodek wysokości ΔABC z wierzchołka C
,środek AC
c)Sprawdż że okrąg otrzymany w b) przechodzi przez srodek BC
Czy ten rachunek można uznać za dowód twierdzenia:
Dla każdego trójkąta okrąg przechodzący przez środki boków przechodzi również przez spodki
wysokości
a)
x
2−2ax+y
2−2by+c=0
1)p
2−2ap+0−0+c=0
2)q
2−2aq+0−0+c=0
3)0−0+h
2−2bh+c=0 (p≠0 q≠0 ih≠0 bo wtedy nie będzie to trójkąt.
{p
2−2ap+c=0
{q
2−2aq+c=0
{h
2−2bh+c=0
Jak się zabrać za taki układ równań po kolei?
11 sie 17:54
Sowa:
Są to początki i zadanie z działu Długość wektora . Równanie okręgu
11 sie 17:58
11 sie 18:37
Sowa:
Ktoś poradzi albo zaproponuje inne podejście do zadania ?
Dzięki
11 sie 21:16
Sowa:
Można tez napisać rownania symetralnych,wyznaczyć srodek okregu ,wyznaczyć promień (odległośc
srodka okregu od np punktu A i napisać rownaie
Z tym że jeszcze nie mieliśmy równań prostych , warunku prostopadłosci i równoległośći prostych
.
Dlatego chciałem to zrobić korzystajać z równania okregu
11 sie 21:23
Sowa:
12 sie 00:23
Sowa:
W książce odpowiedz do podpunktu a) jest taka
| h2+pq | |
x2+y2−(p+q)x− |
| *y+pq=0 |
| h | |
12 sie 17:42