iloczyny
odessa: Mam 4 liczby — a, b, c i d — które mogę połączyć w pary na 6 różnych sposobów, aby je pomnożyć
— a*b, a*c, a*d, b*c, b*d i c*d. Kiedy to robię, otrzymuję iloczyny {5, 10, 20, 32, 40, x}.
Jaka liczbą bedzie x?
11 sie 11:00
wredulus_pospolitus:
Czy liczby a,b,c,d należą do zbioru liczb naturalnych

Jeżeli tak ... to czy to zadanie jest
z jakieś książki, czy może jednak te iloczyny zostały przez Ciebie wymyślone?
11 sie 11:18
kerajs:
Sądzę, że do rozwiązania wystarczy:
Iloczyn wszystkich iloczynów powinien być sześcianem. Jeśli iloczyn trzech jest kwadratem, to
iloczyn pozostałych także powinien nim być
11 sie 11:32
wredulus_pospolitus:
@kerajs −−− masz rację ... problem w tym, że jeżeli a,b,c,d są liczbami naturalnymi, to te
iloczyny nie mają sensu
z kolei, gdy a,b,c,d nie muszą być naturalne to mamy dwie potencjalne wartości dla x które
musimy sprawdzić
11 sie 11:38
odessa: Nie ma podane ze są naturalne
11 sie 12:05
odessa: Może jakoś tak
a=b/5
c=2b
b*2b=32
b=4
A jak dalej?
11 sie 12:09
. :
To tak jak kerajs napisał − iloczyn wszystkich iloczynów = (a*b*c*d)3 = 54*211*x
Stad wiemy, że x = 52*21 * 53n * 23m
Dodatkowo wiemy (zastanów się dlaczego) x ≤ 32*40 = 1280
Stad możemy zawęzić poszukiwania do x = 52*2 = 50 lub x = 50*8 = 400
Tylko te dwie wartości wchodzą w rachubę.
11 sie 12:11
. :
Czemu c = 2b?
Czemu b*c = 32?
Czemu a = b/5?
11 sie 12:13
. :
@kerajs − jednak nie − − − to jest błędne podejście. Bo to by było prawdą (co napisałem
wcześniej) gdyby a, b, c, d byli liczbami wymiernymi, a nie są.
11 sie 12:23
11 sie 12:55
kerajs:
dopisze se:
| | 25 | | 5*40 | | 10*20 | |
jedyne możliwe x to |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 32 | | 32 | |
a stąd i czwórki a,b,c,d :
(25/16, 16/5, 4, 32/5) , (−25/16, −16/5, −4, −32/5)
11 sie 13:09
odessa: a = 1
b = 5
c = 8
d = 4
a czy takie by pasowały?
11 sie 13:15
. :
Odessa a gdzie masz iloczyn 4 albo 8?
11 sie 14:29
odessa: Czyli w tym zadaniu kolejność ma znaczenie? Tzn c*d to nie to samo co d*c?
11 sie 15:32
kerajs:
Aż dziwne, że nikt nie sprawdził moich błędnych czwórek.
(5/4, 4, 5, 8), (−5/4, −4, −5, −8)
((5√2)/4, 2√2, (5√2)/2, 8√2), ((−5√2)/4, −2√2, (−5√2)/2, −8√2)
wyliczanie a,b,c,d nie jest konieczne, a przypisanie im wartości w czwórce dowolne (co da 96
różnych rozwiązań a,b,c,d).
11 sie 16:37
. :
@kerajs − pierwsze dwa Twoje zestawy nie są poprawne (5/4 * 5 tak nie bardzo
11 sie 16:41
kerajs:
Akurat ten iloczyn jest dobry, bo 5/4 * 5=25/4 =x
11 sie 17:10
an: To jest po prostu sprzeczne
| | c | | 1 | |
Drugie przez trzecie otrzymamy |
| = |
| |
| | d | | 2 | |
| | c | | 4 | |
Czwarte przez piąte otrzymamy |
| = |
| |
| | d | | 5 | |
Więc co Wy tu chcecie liczyć
11 sie 22:31
:*-*:
A piąte przez dziesiąte ... .
Napiszże to porządnie, an.
12 sie 11:10
wredulus_pospolitus:
dobra ... drugie podejście do zadania:
bez utraty ogólności przyjmujemy: |a| ≤ |b| ≤ |c| ≤ |d|
mamy takie warianty:
I wariant
| | c | |
a*b = 5 ; a*c = 10 −−−> |
| = 2 |
| | b | |
oraz mamy jedną z sytuacji:
| | c | |
1. b*c = 32 ; c*d = 40 −−−> |
| = 1.25 <−−− sprzeczność |
| | b | |
| | c | | x | |
2. b*c = 40 ; c*d = x −−−> |
| = |
| =2 −−−> x = 80 |
| | b | | 40 | |
| | c | | 40 | |
3. b*c = x ; c*d = 40 (przy warunku: x ∊ (32 ; 40] ) −−−> |
| = |
| =2 −−> x = |
| | b | | x | |
20 <−−− sprzeczność
II wariant
| | c | |
b*d = 32 ; c*d = 40 −−−> |
| = 1.25 |
| | b | |
oraz mamy jedną z sytuacji:
| | c | |
1. a*b = 5 ; a*c = x −−−> |
| = x/5 =1.25 −−−> x = 6,25 |
| | b | |
| | c | |
2. a*b = x ; a*c = 5 −−−> |
| = 5/x =1.25 −−−> x = 4 |
| | b | |
więc jak dla mnie (o ile kolejność podanych iloczynów w taki sposób jak pokazane jest w
pierwszym poście nie oznacza, że x ≥ 40) to mamy trzy możliwe wartości 'x'
12 sie 14:50
kerajs:
A sprawdziłeś czy każde z trzech ''rozwiązań'' pomnożone przez pozostałe iloczyny daje
sześcian?
13 sie 06:29