Przyrządy optyczne
o rany julek:
Widz teatralny ogląda przez lornetkę (o odległości l−obiektywu od okularu 13.44289928 cm)
scenę z odległości d=16m.Ogniskowa fob=18 cm.Porachować fok.D−odległość dobrego
widzenia to 25 cm
11 sie 08:44
Wiem:
Po prostu widzisz:
l=y−x
| | dfob | |
(d−fob)(y−fob)=fob2 ;y= |
| |
| | d−fob | |
(y−l−|f
ok|)(D−|f
ok|)=|f
ok|
2
________________________________
| | D(y−l) | |
|fok|= |
| =4.00000003 cm |
| | y+D−l | |
Odp: Okular soczewka rozpraszająca (−4.ooo...) cm
11 sie 09:05