zadanie
matura poprawkowa: takie coś może być na maturze?
x
2−3x−3 = 1
10 sie 23:57
chichi:
równanie kwadratowe na maturze, to podstawa, ale Ty chyba nawet nie wiesz do jakiego egzaminu
podchodzisz, to przykre. tak czy inaczej − powodzenia
11 sie 00:00
matura poprawkowa: hmm? Ale tam nie ma = 0 tylko jest =1, to zmyliło..
11 sie 00:01
chichi:
(przykry)n
11 sie 00:05
matura poprawkowa: hmm? trzeba do potęgi podnieść?
11 sie 00:05
chichi:
tak, ale twoją wiedzę
11 sie 00:06
matura poprawkowa: :( smutne
11 sie 00:07
matura poprawkowa: (x2−3x−3)n = 1n
11 sie 00:08
kerajs:
Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie (x2−3x−3)n = 1n , gdzie n∊N ?
11 sie 10:51
ite:
Dla n nieparzystych jest tyle rozwiązań rzeczywistych ile dla x2−3x−3=1,
Dla n parzystych są o dwa rozwiązania więcej niż poprzednio.
Ogólnie dla x2−3x−3=z, gdzie z∊ℛ tak samo.
Ile punktów dajesz za to zadanie (z uwzględnieniem że to matura poprawkowa)?
11 sie 12:08
kerajs:
Oczywiście najwyżej połowę możliwych.
Dlaczego brak komentarza dotyczącego (nie)naturalnego zera?!
Gdzie jest sprawdzenie, że w drugim przypadku rozwiązania z obu równań się nie dublują?
I brudnopis tak zabazgrany, że nic tam nie można odczytać! A te serduszka dla sprawdzających
mnie nie ruszają. Odejmę jeszcze z pół punktu.
PS
Teza:
Ogólnie dla x2−3x−3=z, gdzie z∊ℛ tak samo.
jest nieprawdziwa.
11 sie 12:33
ite:
znów za rok matura
11 sie 12:39
getin:
Bardziej obstawiam x2−3x−3>1 albo x2−3x−3<1 w zadaniu otwartym niż x2−3x−3=1, a ostatnio to
coraz częściej jest w tych zadaniach na końcu coś innego niż 0. Czas takich naprawdę prostych
zadań z matur z lat 2010−2013 już dawno minął
11 sie 13:59