Środki boków trójkąta
Sowa:

Problem
a)Niech punkty K(0,2) ,L(2,−3) M(6,1) są srodkami boków trójkąta
Znajdz wierzchołki trójkąta
b) Srodki boków trójkąta maja wspólrzedne (x
1y
1),, (x
2,y
2) ,(x
3,y
3)
Podpunkt b) pewnie będzie łatwy do rozwiązania gdy rozwiąże się podpunkt a)
Sa wzory na współrzedne wektora , dodawanie wektorów , mnożenie wektora przez liczbe i
współrzedne srodka odcinka
10 sie 15:05
chichi:
A = (xA,yA), B = (xB,yB), C = (xC,yC)
niech punkty K,L,M będą odpowiednio środkami boków AB,BC,AC, wówczas:
xA + xB = 0
xB + xC = 4
xA + xC = 12
rozw. układu jest trójka (xA,xB,xC) = (4,−4,8)
yA + yB = 4
yB + yC = −6
yA + yC = 2
rozw. układu jest trójka (yA,yB,yC) = (6,−2,−4)
zatem mamy: A = (4,6), B = (−4,−2), C = (8,−4)
10 sie 15:19
Sowa:
Dziękuje CI bardzo. Zaraz sobie to rozważę.
10 sie 15:33
Sowa:
Chyba już rozumiem
Weżmy że punkt K jest srodkiem boku AB trójkata
Ze wzoru na srodek odcinka
To samo dla boków BC i CA
10 sie 15:44
chichi:
dokładnie tak
10 sie 15:46
Mila:

K(0,2) ,L(2,−3) M(6,1)
II sposób
KM
→=[6,−1]
L=(2,−3)→T
[6,−1]⇒B=(8,−4)
L=(2,−3)→T
[−6,1]⇒A=(−4,−2)
2AK
→=2*[4,4]=[8,8]
A=(−4,−2)→T
[8,8]⇒C=(4,6)
10 sie 19:23
Sowa:
Dzięki śliczne
Mila
10 sie 19:58
Mila:
10 sie 21:28