Trapez
Sowa:

Mniejszą podstawą trapezu jest AB i A(3,2) i B(2,−1)
Większa podstawa trapezu jest dwa razy dłuższa od mniejszej i ma środek w punkcie M(1,1) .
Znajdz pozostałe wierzchołki trapezu
Myśle zrobic to tak
W trapezie AB jest rownoległe do CD
Mam podane w treści że podstawa CD jest dwa razy większa od podstawy AB
Wobec tego wektor MC=wektor AB
Dwa wektory sa równe gdy są równe ich odpowiednie składowe w układzie współrzednych
AB→=[(2−3),(−1−2)}=[−1,−3]
AB→=MC→=[−1,−3]
więc x
c−x
m=−1 x
c=−1+1=0
y
c−y
M=−3 y
c=−3+1=−2
C(0,−2)
===========
DM→=AB→=[−1,−3]
x
m−x
D=−1
x
D=1+x
M=1+1=2
y
m−y
D=−3
y
D=3+y
M=3+1=4
D(2,4)
=========