Jeżeli A, B C D sa takimi czterema punktami prostej ze stosunki podziału AB→ w punktach C i D
są liczbami przeciwnymi
to mówimy że para punktów (C,D) jest harmonicznie sprzężona z parą (A,B) lub że punkt D jest
harmonicznie sprzężony z punktem C względem punktów A i B
Takie położenie punktów widzimy na rysunku
a) Dane są punkty A(−1) B(−5) C(3)
Znajdz punkt harmonicznie sprzeżony
1) z C względem A i B
2) z B wzgledm A i C
3) czy istnieje punkt harmonicznie sprzeżony z A względm B i C
b) Znajdz punkt harmonicznie sprzężony z punktem zerowym względem punktów A(a) i B(b)
c) na osi OX leżą cztery różne punkty ;A(x1) B(x2) C(x3) D(x4)
Wykaż że para ( C,D jest wtedy i tylko wtedy harmonicznie sprzężona z parą (A,B) gdy
(x3−x1)(x2−x4)+(x4−x1)(x2−x3)=0
Skorzystaj ze wzoru
x−x1=k(x2−x)
a)
1− licze stosunek podzialu punktem C wektora AB→
xc=3 x1=−1 x2=−3
| xc−x1 | ||
k= | ||
| x2−xc |
| 3−(−1) | 4 | 2 | ||||
k= | =U{− | = − | ||||
| −3−3 | 6 | 3 |
| 2 | ||
xD=? x1=−1 x2=−3 k1=−k= | ||
| 3 |
| x1+k1*x2 | ||
xD= | ||
| 1+k1 |
| 3 | 9 | |||||||||||||
xD= | =−3* | − | =−1,8 | ||||||||||||
| 5 | 5 |
| x−xA | 0−a | a | ||||
k= | = | = − | ||||
| xB−x | b−0 | b |
| a | ||
k1= −k= | bo ma byc liczba przeciwna | |
| b |
| xA+k*xB | ||
x= | ||
| 1+k |
| a+b*(a/b) | ||
x= | ||
| 1+(a/b) |
| 2a*b | ||
x= | ||
| a+b |