Piunkty na osi liczbowej
Sowa:

Punkty leżą na pewnej osi liczbowej OX
Dane sa punkty A(−3) B(−2),C(4) ,D(9)
Znajdz taki punkt P ze PA→+PB→+PC→+PD→=0
Myśle że powinienem napisać tak
(−3−x)+(−2−x)+(4−x)+(9−x)=0
−3−x−2−x+4−x+9−x=0
−4x=−8
x=2
P(2)
czy dobrze to zrobiłem ?
9 sie 17:47
Sowa:
Czy to jest dobrze zrobione bo mam jeszcze jedno zadanie z tym problemem
9 sie 20:32
chichi:
wstaw skan polecenia
9 sie 22:45
Sowa:
https://zapodaj.net/plik-PGpNx2alCI
Zadanie nr 3 i potem następne zadanie
Tak jak tam pisze że nie jest to punkt na olaszczyznie tylko na osi liczbowej więc ma jedna
współrzedna
Następny paragraf to ,, Współrzedne punktu i wektora na płaszczyznie "
Przyjąłem w tym zadaniu że punkt P ma współrzedną x czyli P(x)
10 sie 00:10
Sowa:
https://zapodaj.net/plik-DbGMfse35i
W nastęnym paragrafie jest takie samo zadanie nr 22 (tylko ze punkt na płaszczyżnie
Jest odpowiedz do podpunktu b)
| | m1*x1+m2*x2+, .....mn*xn | |
x= |
| |
| | m1+m2+....+mn | |
| | m1*y1+m2*y2+....+mn*yn | |
y= |
| |
| | m1+m2+....mm | |
10 sie 00:23