Problem
Sowa:
Mam taki problem.
W definicji parzystości i nieparzystości funkcji jest napisane ze dziedzina tej funkcji musi
byc symetryczna względem zera
Czy w takim razie jesli nie jest ona symetryczna to należy badać jej parzystośc lub
nieparzystość?
9 sie 16:46
Sowa:
Mam taką funkcje określona wzorem
f(x)=x*ln(x)
D(f)=(0,∞) i nie jest symetryczna względem zera .
Czy możemy napisać od razu ze taka funkcja nie jest parzysta ani nie jest nieparzysta ?
Dziękuje za odpowiedz
9 sie 16:54
chichi:
oczywiście, jeżeli chcemy określić np. parzystość to sprawdzamy czy zachodzi f(x) = f(−x),
argumenty x oraz (−x) są symetryczne względem zera na osi, zatem jeśli chcemy określić
parzystość na tych argumentach to przede wszystkim funkcja musi być tam określona
9 sie 17:41
9 sie 17:44
Sowa:
dzięki za okazaną pomoc
9 sie 17:49