Zbiór wartości
Sowa:
Mam funkcje określona wzorem
D(f)=ℛ
Mam określić jej zbiór wartości R(f)
Bez obliczeń widzę ze R(f)= <0,1)
A jak mam to wyznaczyć analitycznie ?
Dziękuje
9 sie 13:02
ite:
Można w taki sposób:
− przekształcenie wzoru wyjściowej funkcji
| | x2 | | x2+1−1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| =1− |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
− określenie zbioru wartości funkcji, która jest w mianowniku odjemnika dla x∊ℛ (łatwe : )
g(x)=x
2+1 → R(g)=[
1;+
∞)
| | 1 | |
oraz limx→+∞[1− |
| ]=1 |
| | x2+1 | |
9 sie 13:57
Sowa:
Dziękuje bardzo
9 sie 15:10
Sójka:
yx
2+y=x
2
(y−1)x
2+y=0
Δ≥0 ⇔ −4y(y−1)≥0 ⇔y(y−1)≤0
y∊[0,1]
ZW=[0,1]
9 sie 15:10
Sowa:

Ale coś tu nie pasi bo ta funkcja nie osiągnie wartosci y =1
9 sie 15:20
chichi:
| | x2 | |
równanie |
| = 1 jest sprzeczne − nie ma rozwiązań, zatem wartość równa 1 nie jest |
| | x2 + 1 | |
osiągana przez funkcję f.
9 sie 16:02
chichi:
| | x2 | |
f(x) = |
| , połóżmy t = x2, t ≥ 0 i zbadajmy wykres funkcji |
| | x2 + 1 | |
| | t | | 1 | |
g(t) = |
| = − |
| + 1, i odczytujemy dla t ≥ 0 → [0,1) i to szukany ZW f  |
| | t + 1 | | t + 1 | |
9 sie 16:19
Sowa:
Dziękuje bardzo .
9 sie 16:41
Mila:
Jeśli rozwiązujesz sposobem
Sowy to tak:
w− wartość f(x)
x
2=wx
2+w
x
2−wx
2=w
x
2*(1−w)=w badamy dla jakich wartości
w równanie kwadratowe
ma rozwiązanie
a) 1−w=0⇔w=1
L=0 , P=1 sprzeczność
b) w≠1
| w | |
| ≥0 ( parabola w*(1−w) skierowana dół ) |
| 1−w | |
w∊<0,1)
9 sie 17:13
Sowa:
Dziękuje Mila
9 sie 17:52
Sójka:
Zgubiłam założenie y−1≠0 ⇒ y≠1
ZW= [0,1)
9 sie 20:01
Mila:
Sójka , przestań kochać deltę, nie zawsze trzeba z niej korzystać.
9 sie 23:23