Zadanie z mat-fiz
o rany julek:
Na płytkę równoległościenną pada promień pod kątem α.Grubość płytki D=3.005042149 cm.
Odległość prostych wzdłuż których biegną promienie; padający na płytkę i wychodzący z niej
to d=1.54 cm.Współczynniki załamania światła w dwóch ośrodkach optycznych (z zadania) to 1
i 1.5.Porachować kąt α
9 sie 08:37
Wiem:
Po prostu widzisz:
___________________
sin
2x+cos
2x=1
____________________
(2dD)sin
3+(D
2n
2−d
2−D
2)sin
2α−(2dDn
2)sinα+d
2n
2=0
_______________________________________
sinα=0.866025 ∨ sinα=0.311027 ∨ sinα=−2.1404
α=60
o ∨ α=18
o7'16.98"(α należy do dziedziny)
9 sie 09:03
9 sie 10:52
sd: źle przepisałes rozwiązanie niestety pała
9 sie 11:23
pudel , pipel i hanecka:
Do zbioru wartości funkcji sinus nie należy oczywiście wartość −2.1404.A α to kąt między
normalną do powierzchni a promieniem padającym.To tyle gwoli wyjaśnień porządkujących.
Chociaż należało by jeszcze wymuc na prostytutce sygnowanej sd płatnej za nasze dygnitarskiej
małpie(z psychiatrycznych mediów) aby usunęła swoje nic nie wnoszące do rozwiązania oceny.
Póki co to wszystko
11 sie 08:14