Punkt i odcinek
Sowa:

Zaczynam przygodę z geometrią analityczną
Mówimy tutaj o punktach pewnej osi liczbowej OX
Mam dane punkty M(−5) i N(2)
Znajdz taki punkt P(x) że
a)MP→+NP→=2MN→ (wektory)
b)3MP→+2NP→=−7MN→
Wskazówka : Jakie równanie spełnia x
Myślę że chodzi tu o równanie
8 sie 23:02
Sowa:
Mamy tutaj
x1=−5
x2=2
Chodzi pewnie o to jak mam policzyć stosunek podziału (k) odcinka z tych równań a) i b)
8 sie 23:10
Sowa:
A gdybym zrobił to tak
M(−5) N(2) P(x)
a) MP+NP=2MN (wektory )
(x−(−5))+(x−2)=2(2−(−5))
x+5+x−2=14
2x=11
x=5,5
Sprawdzam
(5,5−(−5))+(5,5−2)=14
10,5+3,5=14
14=14
czyli P(5,5)
b) 3MP+2NP=−7MN (wektory
3(x−(−5))+2(x−2)=−7(2−(−5))
3(x+5)+2(x−2)=−49
3x+15+2x−4=−49
5x=−60
x=−12
Sprawdzam
3(−12+5)+2(−12−2)=−49
−21−28=−49
−49=−49
P(−12)
czy tak będzie dobrze?
9 sie 09:28
wredulus_pospolitus:
jest ok
9 sie 09:32
Sowa:
Dzięki bardzo
9 sie 09:44