PLANIMETRIA
kotuś: Odcinek 𝐴𝐵 jest średnicą okręgu o środku 𝑆. Prosta 𝑘 jest styczna do tego okręgu
w punkcie 𝐴. Prosta 𝑙 przecina ten okrąg w punktach 𝐵 i 𝐶. Proste 𝑘 i 𝑙 przecinają się
w punkcie 𝐷, przy czym |𝐵𝐶| = 4 i |𝐶𝐷| = 3
Odległość punktu 𝐴 od prostej 𝑙 jest równa?
8 sie 20:53
kotek:
2√3
8 sie 20:56
kotuś: to wiem, czy moglbys podac sposób z wykorzystaniem Pitagorasa?
8 sie 20:58
kotuś: rozwiązałem zadanie sposobem wykraczającym za maturę podstawową, ale nie mam pomysłu jak może
zrobić to osoba na takim poziomie
8 sie 20:59
kotek:

x
2=4*3
x=2
√3
8 sie 21:02
kotuś: nie ma własnie tego w podstawie

///
8 sie 21:06
kotek:
Podobieństwo trójkątów ABC i ACD z cechy (kkk)
x=2
√3
Podobieństwo jest w podstawie
8 sie 21:09
kotuś: racja, zapomniałem ze wzór h=sqrt(ab) wyprowadza sie z prawdopodobienstwa
8 sie 21:16
kotuś: podobieństwa*
8 sie 21:19
kotek:
2 sposób
z twierdzenia o stycznej i siecznej
|AD|2=3*7
i z tw. Pitagorasa
x2= |AD|2−32
x2=12
x=2√3
8 sie 21:51