Funkcje
Sowa:
WSTĘPNE WIADOMOŚCI O FUNKCJACH
W zadaniach 172−175 wyznacz miejsce zerowe funkcji
Nr 172 zrobiłem
nr 173
f(x)=2+{x−3]
2+[x−3]=2
[x−3]=−2
jak to dalej policzyć?
7 sie 19:28
Sowa:
Nr174
f(x) ={x2−2 dla x∊W
{x2−1 dla x∊R−W
x2−2=0 x=√2lub x=−√2 nie należa do dziedziny tej funkcji
x2−1=0 x=1 lub x=−1 nie należą di dzuedziny tej funkcji
Ta funkcja składana nie ma miejsc zerowych
7 sie 19:43
Sowa:

Nr 175
f(x)={ 0 dla x∊R
{x
2+x dla x∊R
+U{0}
Funkcja ta ma nieskończenie wiele miejsc zerowych
Należą one do przedziału x
0∊ <0,
∞)
7 sie 19:53
Sowa:
Do nr 175 napisałem żle
x0∊(−∞.0>
7 sie 20:00
chichi:
w zad nr 175, to nie jest nawet funkcja, albo coś źle przepisałeś

co do zad nr 173, podstaw sobie t = x − 3 i masz do rozw. elementarne równanie [t] = −2.
zad 174, co oznacza W
7 sie 22:45
7 sie 23:45
Sowa:
Są małe litery i żle przeczytałem . Teraz jak powiększyłem to jest {0 i x∊R_
wiec teraz by się zgadzało
7 sie 23:49
chichi:
no tak przypuszczam, ale radziłbym oznaczać przez ℚ. 174 ok, odp. do 175 z godz. 20:00 ok,
także dokończ jeszcze zadanie 173 podaną przeze mnie wskazówką
7 sie 23:56
Sowa:
Wyszło mi ze x∊<1,2)
8 sie 00:04
Sowa:
Dziekuje za pomoc
8 sie 00:08
Mila:
Dla x∊R i n∊C zachodzi równość:
[x+n]=[x]+n
[x−3]=−2⇔
[x+(−3)]=[x]−3
[x]−3=−2
[x]=1
x∊<1,2)
9 sie 20:14
Sowa:
Śliczne dzięki
9 sie 20:30