Równania funkcyjne
Susu:
Zadania w których należy znależć niewiadomą funkcje na podstawie zadanej tożsamosci ,która
funkcja ta ma spełniać nazywają sie równanniami funkcyjnymi
Mam w sumie 7 zadan w zbiorze zadań ale naprawdę nie wiem o co tak naprawde chodzi w tych
równaniach
Zadanie nr 207
Wiadomo ze funkcja f:<0,
∞)→<0,
∞) spelnia równanie funkcyjne f(x+y)=f(x)+f(y)
a) Wyznacz f(0)
b) Wykaż ze dla n∊NU{0} i x∊<0,
∞) prawdziwa jest równość f(n*x)=n*f(x)
| | n | | n | |
c)Wykaż ze dla n.m∊N i x∊<0,∞) prawdziwa jest równość f( |
| *x)= |
| *f(x) |
| | m | | m | |
Dzięki za jakieś wyjasnienie
6 sie 23:53
wredulus_pospolitus:
a)
niech x = y = 0
wtedy:
f(0+0) = f(0) + f(0) ⇔ f(0) = 2f(0) ⇔ f(0) = 0
7 sie 00:08
wredulus_pospolitus:
b) (a później także c) ) za pomocą indukcji
7 sie 00:10
Susu:
Dziękuje
A takie równania sa potrzebne do matury?
Tutaj w a) rozumiem to tak ze ta funkcja jest określona w przedziale x∊<0,∞) i odwzorowuje na
przedział y∊<<0,∞)
A gdyby polecenie było obliczyc np f(2)?
7 sie 00:18
7 sie 00:27
Adamm: f(2) może być dowolną liczbą rzeczywistą
Takich zadań na maturze nie ma
7 sie 12:37
Susu:
To fajnjie
7 sie 12:49
Adamm:
Ciągłe rozwiązania równania funkcyjnego f(x+y) = f(x)+f(y) na [0, inf) to f(x) = ax, a ∊R
Istnieją też inne rozwiązania jeśli zakładać aksjomat wyboru (jak każdy matematyk powinien)
Te rozwiązania są nieciągłe a nawet niemierzalne. Krótko mówiąc patologiczne
7 sie 13:23