Równanie logarytmiczne
Fairy and Devil:
Znależc zniór wszystkich wartoścfi parametru (a) dla których równaie log
2(x+3)−2log
4x=a ma
pierwiastek należący do przedziału <3,4)
Założenia x+3>0 x>−3
x>0 stad x∊(−3,
∞)
| | 1 | |
2log4x= 2* |
| log2x= log2x |
| | 2 | |
log
2(x+3)−log
2x=a
x+3=2
a*x
x−2
a*x=−3
x(1−2
a)=−3
| | −3 | | 3 | |
x= |
| = |
| −chyba mogę tak zapisać . |
| | 1−2a | | 2a−1 | |
Będe miał do rozwiazania dwie nierowności
Dla obu nierównośći
2
a−1≠0 stad a≠0
Pierwsza nierownosc
Zamieniam iloraz na iloczyn
(7−4*2
a)(2
a−1)<0
7*2
a−7−4*2
2a+4*2
a<0
−4*2
2a+11*2
a<0
2
a=t i t>0
−4t
2+11t<0
4t
2−11t>0
t(4t−11)>0
| | 11 | |
t=0 to odpada oraz t= |
| |
| | 4 | |
a>log
2U[11}{4} ale tu pewnie zbłądzilem i to bardzo
6 sie 21:00
Fairy and Devil:
Jeśli zapisze warunek zadania tak
6 sie 21:20
FD:
Dokładnie tak
i popraw dziedzinę ......
6 sie 21:26
Fairy and Devil:
tak faktycznie należy poprawić dziedzine
x∊(0,∞)
Dalej myślę ze juz sobie poradzę . Dzięki
6 sie 21:32
Susu:
Wyszło mi tak jak mam w odpowiedzi
7 sie 00:33
Susu:
Teraz tak pomyślałem ze nierówność
| 3 | |
| <4 mogłem rozwiązać tak |
| 2a−1 | |
dla 2
a−1≠0 a≠0
3<4*2
a−4
−4*2
a<−7
4*2
a>7
2
2*2
a>7
2
2+a>7
log
22
2+a>log
27
2+a>log
27
log
4+a>log
27
a>log
27−log
24
7 sie 10:18