Sn | 1 | |||
Dla jakich wartości k ciąg Pn= | gdzie Sn= | n2(n+1)2 jest | ||
nk | 4 |
Sn | 1 | n2(n+1)2 | 1 | n2*(n2+2n+1) | ||||||
Pn= | = | * | = | * | = | |||||
nk | 4 | nk | 4 | nk |
1 | n4+2n3+n2 | 1 | ||||
= | * | = | *(n4−k+23−k+n2−k) | |||
4 | nk | 4 |
1 | ||
lim n→∞ | *(n4−k+2n3−k+n2−k) | |
4 |
Sn | 1 | |||
dla k=4 lim n→∞ | = | ma granice różną od zera | ||
nk | 4 |
Sn | ||
dla k>4 lim n→∞ | =0 | |
nk |
wielomian stopnia 'a' | ||
ogólna zasada przy granicach ciągów typu | ||
wielomian stopnia 'b' |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |