losowanie
Gahma: Mamy N+1 numerowanych urn. Każda urna zawiera N kul białych lub czerwonych w taki sposób, że w
urnie k znajduje się k−1 kul białych i N−k+1 kul czerwonych (k=1,2,3,...,N+1).
Wybieramy losowo urnę i kolejno losujemy n kul ze zwracaniem
Oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie wylosowane kule są białe. Oblicz granicę tego
prawdopodobieństwa, gdy N dąży do nieskończoności
5 sie 21:15
wredulus_pospolitus:
No dobra ... masz jakieś pomysły

Wizje
5 sie 21:19
Gahma: Czy to bedzie tak?
| | nn+(n+1)n+(n+2)n+. . .+Nn | |
p(A)= |
| |
| | (N+1)Nn | |
6 sie 09:17
wredulus_pospolitus:
nie ... ale blisko
| | ∑1N kn | | 1n + 2n + ... + (N−1)n + Nn | |
P(A) = |
| = |
| |
| | (N+1)Nn | | (N+1)Nn | |
Zauważ, że Twój licznik może nawet nie mieć sensu w pewnej sytuacji ... a mianowicie ... gdy n
> N

(czyli np. mamy 3 kule, 4 urny i mamy 100 razy wylosować białą kulę)
6 sie 12:21
Gahma: Dzieki mam jeszcze polecenie
b)Jeśli wylosujemy jeszcze jeden raz, oblicz prawdopodobieństwo, że kula n+1 jest biała,
zakładając, że n wcześniej wybranych kul było białych. Oblicz granicę tego prawdopodobieństwa,
gdy N dąży do nieskończoności
6 sie 12:31
wredulus_pospolitus:
okey ... a jaką tutaj masz wizję ?
6 sie 12:42
Gahma: | | 1n+1+2n+1+...+Nn+1 | |
p(B)= |
| ? |
| | N(1n+2n+...+Nn) | |
6 sie 17:06
wredulus_pospolitus:
yep .... taka uwaga −−− dobrze jednak napisać 'opisówkę' do tego rozwiązania ... bo sam wynik
może wyglądać lekko podejrzanie.
Ja osobiście bym to zapisał w skrócie:
| | ∑1N kn+1 | |
P(B) = |
| |
| | N * ∑1N kn | |
6 sie 17:21
Gahma: | | n+1 | |
a czy granica w b to |
| |
| | n+2 | |
6 sie 17:36
wredulus_pospolitus:
ale która z (a)
6 sie 18:00
wredulus_pospolitus:
ale chodzi Ci o
lim
N−>∞
6 sie 18:12
Gahma: tak N→∞, chodzi o b)
6 sie 18:15