Wykres funkcji
SuSu:
Jak zabrać sie za takie zadanie
O funkcji f(x) dane są następujące informacje :
A) f(a)=0 , f(b)=0
B) f'(x)=m>0 dla x∊<a,x0) oraz f'(x)=n<0 dla x∊(x0,b> a<x0<b
Naszkicować w przedziale <a,b> przykład funkcji spełniającej warunki zadania
5 sie 18:21
wredulus_pospolitus:
5 sie 19:26
SuSu:
Dobrze. A coś więcej napisałbyś dlaczego np taki?
5 sie 19:30
wredulus_pospolitus:
(a) jest oczywisty i nie muszę o tym się rozpisywać.
f'(x) > 0 oznacza, że funkcja na tym przedziale ROŚNIE (analogicznie dla f'(x) < 0)
jeżeli
f'(x) = m = conts. (jest stała) to znaczy że rośnie/maleje w stałym stopniu −−− innymi słowy
−−− funkcja f(x) na tym przedziale jest opisana poprzez funkcję liniową.
Stąd wiem, że najpierw funkcja rosła (liniowo) od 0 do jakiejś tam wartości a później malała
(także liniowo) znowu do zera.
Zauważ, że jest to tylko PRZYKŁADOWY wykres, bo takich funkcji f(x) jest nieskończenie wiele
5 sie 19:35
SuSu:
OK
5 sie 19:40