Dowód
SuSu:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Udowodnić że suma |
| n3+ |
| n2+ |
| n |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
jest liczbą naturalną dla każdej liczby naturalnej n stosując zasadę indukcji matematycznej
Elementarnie wiem jak to udowodnić
5 sie 16:24
SuSu:
Sprawdzam dla n=1
Sprawdzam czy twierdzenie jest prawdziwe dla nastepnej liczby naturalnej n+1
| (n+1)3 | | (n+1)2 | | n+1 | |
| + |
| + |
| |
| 6 | | 2 | | 3 | |
| n3+3n2+3n+1 | | n2+2n+1 | | n+1 | |
| + |
| + |
| |
| 6 | | 2 | | 3 | |
| n3+3n2+3n+1+3n2+6n+3+2n+2 | |
| |
| 6 | |
Tu się zatrzymałem
5 sie 16:41
. :
1) n = 0
L = 0 jest ok
2) n = k
k
3/6 + k
2/2 + k/3 = m, gdzie m jest liczba naturalna
3) n = k+1
(k+1)
3 + (k+1)
2/2 + (k+1)/3 =
= k
3/6 + k
2/2 + k/2 + 1/6 + k
2/2 + k + 1/2 + k/3 + 1/3 = // z (2) // =
I wystarczy pokazać że k
2+k = k(k+1) jest liczba parzysta dla każdego 'k'.
5 sie 16:43
SuSu:
liczba k(k+1) jest parzysta poniewaz jest to iloczyn kolejnych liczb naturalnych a wsród nich
co najmnie jedna jest podzielna
przez 2
5 sie 16:51
wredulus_pospolitus:
dokładnie
5 sie 17:01