Równanie krzywej
SuSu:
Znależć równanie krzywej będącej zbiorem wszystkich cięciw AB paraboli y2=4x jeśki wiadomo
nam ze proste łączące wierzchołek tej paraboli z punktami A B sa wzajemnie prostopadłe .
Wykonać rysunek
4 sie 22:41
. :
A nie chodzi o krzywa będącej zbiorem SRODKOW wszystkich cięciw paraboli?
4 sie 22:47
SuSu:
Oczywiście tak
4 sie 22:48
. :
Zauważ że A, B i Wierzchołek będą leżały na okręgu któregeo średnica będzie ów cięcia AB, a
środek okręgu będzie środkiem tejże cieciwy
4 sie 23:42
SuSu:

na razie zrobiłem taki rysunek
Jutro już będe liczył dalej bo i tak żeby obliczyć współrzedne srodka AB to musze obliczyć
najpierw wspólrzedne punktów A i B
5 sie 00:05
SuSu:
Niech prosta OA ma równanie y=mx i m≠0
| | 1 | |
To z warunku prostopadłości prostych równanie prostej OB będzie takie y=− |
| x i m≠0 |
| | m | |
Obliczam wspólrzedne punktu A
{y
2=4x
{y=mx
m
2x
2=4x
m
2x
2=4x=0 }
| | 4 | |
x(m2x−4)=0 stąd xA=0 lub xA= |
| |
| | m2 | |
Pierwsze rozwiązanie odpada gdyz wtedy nie dostaniemy cięciwy tylko punkt
| | 4 | | 4 | |
Wobec tego yA= m* |
| = |
| |
| | m2 | | m | |
Obliczam współrzedne punktu B
(y
2=4x
x
2−4xm
2=0
x(x−4m
2)=0 stąd x
B=0 to rozwiązanie odpada lub x
B=4m
2
Punkt B ma współrzedne B=(4m
2,−4m
2)
Obliczam współrzedne srodka S=(x
0,y
0) cięciwy AB
| | xA+xB | | (4/m2)+4m | | 4 | | 2 | | 2+2m3 | |
xs= |
| = |
| = |
| +2m= |
| +2m= |
| ? (tu nie wiem |
| | 2 | | 2 | | 2m2 | | m2 | | m2 | |
czy OK )
| | yA+yB | | (4/m)−4m | | 2−2m2 | |
ys= |
| = |
| = |
| to powinno być OK |
| | 2 | | 2 | | m | |
Tutaj prosiłbym o odpowiedż jak mam z tych zależnośći wyrugować m ?
5 sie 10:05
SuSu:
Natomiast w książce mam podane że
| | 2+2m4 | |
xs= |
| ale chyba to bład w książce |
| | m2 | |
Potem jest napisane
Rugując z tych zależności m otrzymujemy y
2s= 2(x
s−4)
Obliczenia muszę zrobić sam ale widzę że będzie to równanie paraboli o nowym wierzchołku O
1=
(4,0)
5 sie 10:32
SuSu:
Ktoś napisze jak to wyrugować?
5 sie 12:17
SuSu:
5 sie 16:55
Mila:
Punkt B ma współrzędne B=(4m
2,
−4m)
1)
| | 1 | | 4 | | 2 | |
xs= |
| *( |
| +4m2)= |
| +2m2 |
| | 2 | | m2 | | m2 | |
2)
| x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| +m2=( |
| −m)2+2* |
| *m}⇔ |
| 2 | | m2 | | m | | m | |
y
2=2x−8
y2=2*(x−4)
============
5 sie 17:19
SuSu:
Dzięń dobry
Milu dlaczego współrzedne środka dzielisz przez 2?
5 sie 17:27
Mila:
Dla łatwiejszego "doprowadzenia " do zależności między x i y.
5 sie 17:47
SuSu:
Na razie Ci dziękuje
5 sie 17:51