Podzielność -dowód
SuSu:
Udowodnić że dla każdej liczby naturalnej n liczba 5n+2*3n−1+1 jest podzielna przez 8
Dla n=1
51+2*31−1+1=8
Dla n=1 liczba ta jest podzielna przez 8
Założenie indukcyjne : dla pewnej liczby naturalnej m≥1 prawda jest że
A) 5m+2*3m−1+1=8k gdzie k∊N
mamy udowodnić ze z prawdziwości A) wynika prawdziwość twierdzenia dla nastepnej liczby
naturalnej (m+1)
Teza indukcyjna
B) 5m+1+2*3m+1=8l l∊N
Dowód
5m+1+2*3m+1=5*5m+2*3*3m−1+1=
=5(5m+2*3m−1+1)−4(3m−1+1)
Dostałem rożnice wyrażenia stad odjemna zgodnie z A) jest podzielna przez 8
Natomiast odjemnik 4(3m−1) jest także podzielny przez 8 bo to jest iloczyn liczby 4 i i
liczby parzystej 3m−1+1
Z tego wnioskuje ze liczba B) jest podzielna przez 8
Z A) i B) wynika że liczba 5n+2*3n−1+1 jest podzielna przez 8 dla każdego n∊N
4 sie 22:10
. :
Jest spoko
4 sie 22:39
SuSu:
Ok
4 sie 22:42