Nierówność
SuSu:
Dla jakich wartości x należących do przedziału <0,2π>spełniona jest nierówność
| | 2 | |
1+cos2x+cos22x+,,,,,+cosn−12x< |
| |
| | 3 | |
a
1=1
q=cos2x
|q|<1
cos2x<1 i cos2x>−1
Jak rozwiązać te nierówności bo nie ma w przykładach?
Potem dalej będę próbował robic to zadanie
4 sie 10:14
wredulus_pospolitus:
skończona suma ciągu geometrycznego −−− masz wzór ... zastosuj go
4 sie 10:41
SuSu:
Znam ten wzór oczywiście ,ale najpierw chciałbym rozwiązać te nierówności.
4 sie 10:45
ABC:
a znasz zbiór wartości funkcji cosinus?
4 sie 11:03
wredulus_pospolitus:
ale ... jakie nierówności?
masz problem z podwójną nierównością −1 < cos(2x) < 1

Tak
4 sie 11:49
SuSu:
Tak wredulus.
ABC . tak wiem jaki jest zbior wartości tej funkcji .
4 sie 13:14
SuSu: cosx=1 dla 0
o i 360
o dla tego przedziału
cosx=−1 dla 180
o
cos2x<cos0+2π
2x<0+2π
x<0+π jaki tu bedzie zbiór rozwiązań?
cos2x>−1
cos2x>cosπ
2x>π
x>0,5π to samo pytanie
Potem skorzystam z tego wzoru na sumę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| = |
| = |
| |
| | 1−cos2x+sin2x | | 1−(1−sin2x)+sin2x | | 2sin2x | |
3<4sin
2x}
−4sin
2x<−3
mam aktualnie problem z takimi nierównościami
4 sie 13:39
SuSu:
Plus do tego zapomniałem napisać ze cos2x≠1
4 sie 13:47
chichi:
| | √3 | | √3 | | √3 | |
no to dalej: |sin(x)| < |
| ⇔ sin(x) < |
| ⋀ sin(x) > − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
naszkicuj teraz wykres sinusa, proste y = ± |
| i odczytaj przedziały |
| | 2 | |
4 sie 14:55
SuSu:
Dobrze . Zrobię to
Dziękuje
4 sie 15:06
. :
cos2x<cos0+2π
2x<0+2π
rozwaliła mnie ta logika.
Żeby nie było wątpliwości − − − − absolutnie nie
4 sie 15:09
. :
cos(2x) < 1 ⇔ cos(2x) ≠ cos(0 + 2kπ) ⇔ 2x ≠ 0 + 2kπ ⇔ x ≠ kπ
4 sie 15:10
SuSu:
Wiesz
Robię to po iluś tam latach (w każdym bądż razie dużo) więc dlatego dopytuję .
Więc napisz jak by to miało wyglądać jeśli możesz a pewnie możesz
4 sie 15:55
wredulus_pospolitus:
napisałem o 15:10
analogicznie:
| | π | |
cos(2x) > −1 ⇔ cos(2x) ≠ cos(π + 2kπ) ⇔ x ≠ |
| + kπ |
| | 2 | |
| | π + kπ | |
co teraz oba te warunki można połączyć w: x ≠ |
| |
| | 2 | |
4 sie 16:59
SuSu:
Dzięki bardzo.
Wiem że to są elementarne nierówności ale niestety wypadły z pamięci
Musze wrócić do tego ,nie ma innej rady
4 sie 19:17