pole
chomik:

Kwadrat został podzielony na 9 taki samych kwadratów. Pole kazdego z tych kwadratów wynosi 2.
Jak obliczyć pole "niebieskiej części?
2 sie 20:55
Susu:
Skoro Ppk=2 to bok pojedynczego kwadratu apk=√2
Teraz bym zastosował twierdzenie Pitagorasa
2 sie 21:21
chomik: A gdzie zastosować to twierdzenie?
2 sie 21:40
kerajs:
Inaczej:
Pole odciętego od niebieskiego kwadratu trójkącika to 1/12 pola tego kwadratu, więc szukane
pole to 11/6.
2 sie 22:00
chomik: A skąd 1/12 , da się to jakoś wytłumaczyć lub obliczyć innym sposobem?
2 sie 22:04
kerajs:
Skąd? Bo widać, że boki (przyprostokątne) odciętego trójkącika (prostokątnego) to 1/2 i 1/3
boku niebieskiego kwadratu.
2 sie 22:08
chomik: Ja tego nie widze
2 sie 22:15
Mila:

[ABCD]=12
|SE|=U{3
√2}}{2}
2 sie 22:54
wredulus_pospolitus:

Inny sposób:
Stąd wiemy, że trójkącik ma przyprostokątne:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
Stąd PΔ = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2*3 | | 6 | |
| | 1 | | 11 | |
Więc Pzacieniowane = 2 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
2 sie 23:11
wredulus_pospolitus:
PS. Zastosowane zostało tw. Talesa (a raczej − wnioski wynikające z tw. Talesa)
2 sie 23:11