Rozwiązać nierówność
lasso: √log1/2 x +2 > log1/2 x
2 sie 19:34
kerajs:
Podstawienie: t=log1/2x przekształca nierówność w
√ t+2 > t
2 sie 22:03
Mila:
Nie zapomnij o założeniach.
2 sie 22:58
Susu:
A także o tym że podstawa logarytmu jest w przedziale (0,1) więc zmieni sie zwrot nierówności
Tak mi się wydaje
2 sie 23:01
Fairy and Devil:
3 sie 00:48
Fairy and Devil:
Założenia zrobiłbym takie
1) x>0
2) log{1/2)x+2≥0
log
1/2x+log
1/24≥log
1/21
log
1/24x≥log
1/21
4x≤1
Proszę sprawdzić czy dziedzina dobrze wyznaczona
3 sie 11:17
chichi:
log0.5(x) ≥ log0.5(4) ⇔ x ≤ 4
@Fairy and Devil log0.5(4) = −2 ≠ 2
3 sie 12:33
chichi:
i nie zapisałeś jak wygląda dziedzina, tylko warunki. dziedziny jeszcze tam nie ma wyznaczonej
3 sie 12:34
Fairy and Devil:
Dzięki za poprawienie
Załozenia zrobiłem takie
1) liczba logarytmowana x >0
2) To co pod pierwiastkiem ≥0
Wobec tego czego jeszcze brakuje ?
3 sie 12:44
chichi:
chodziło mi o to, że dziedziną jest cześć wspólna zbiorów, które, zostały wyznaczone w
poszczególnych warunkach, aby podać dziedzinę należy jeszcze wszystko zebrać do kupy
3 sie 12:46
Fairy and Devil:
Zaraz sobie poprawię . dzięki
3 sie 12:53
lasso: Jak podstawiam t=log{1/2}x,
wychodzi mi, że √ t+2 > t, podnoszę obustronnie do kwadratu przy założeniach, że t = <0, +oo)
rozwiązując nierówność kwadratową otrzymuje, że t == (−1,2), łącząc z założeniami =>
t = <0,2)
i podstawiając potem
log1/2x
3 sie 18:00
lasso: Jak podstawiam t=log1/2x,
wychodzi mi, że √ t+2 > t, podnoszę obustronnie do kwadratu przy założeniach, że t = <0, +oo)
rozwiązując nierówność kwadratową otrzymuje, że t == (−1,2), łącząc z założeniami =>
t = <0,2)
i podstawiając potem
log1/2x >= 0 i log1/2x < 2
x<= 1 x> 14
i ostatecznie wychodzi, że x = ( 14 , 1> (już z dziedziną)
jednak w odpowiedzi jest od (14, 4>
proszę o pomoc
3 sie 18:04
Fairy and Devil:
dziedzina z założeń wychodzi x∊(0,4>
Po podstawieniu log
1/1}x=t i t∊ℛ masz do rozwiazania nierówność
t
2−t−2<0 stad t
1=−1 t
2=2 więc t∊(−1,2)
Wracamy do podstawienia
log
0,5x=−1 (czy to jest prawdziwe ?
Więc z tego juz z dziedzina mamy ze x∊(1/4,4>
Możesz sobie to sprawdzic biorąc końce przedziału
Proszę także bardzo uważać na zapisy
log
ax=t t∊R
log
2ax=t t≥0
Według mnie przedział rozwiązań należy zapisać przy pomocy symbolu (∊) a nie symbolu (=)
3 sie 19:23
ite:
Dlaczego o 18:00 uwzględniasz jedynie t ∊ <0, +∞) ? ← taki powinien być poprawny zapis
A pomijasz t ∊ (−2;0) ?
3 sie 19:25
lasso: A skąd wynika, że t ∊ (−2;0)?
Moja nierówność wygląda tak √t +2 > t
Z tego co uczyłem się, to przed podniesieniem do kwadratu należy napisać założenia więc
t +2 >= 0 i t >= 0
t >= − 2
Biorąc część wspólną wychodzi mi, że t >= 0, czyli t ∊ (0;+oo)
Czy gdzieś tutaj jest błąd? Skąd wychodzi, że t ∊ (−2;0) ?
3 sie 21:03
Mila:

Pomoże wykres funkcji w ustaleniu prawidłowej odpowiedzi ?
f(x)=ln
(1/2)(x)− prawa strona nierówności
3 sie 21:18
ite:
Jeśli stosujesz podstawienie t = log1/2(x) , to z wykresu Mili można wywnioskować, że t∊ℛ.
Teraz trzeba rozwiązać nierówność √t+2>t, więc należy ograniczyć t do liczb spełniających
nierówność t+2≥0. Czyli t ∊ [−2;∞).
Analizujemy dwa przypadki:
1/ t ∊ [−2;0)
Wtedy lewa strona nierówności jest nieujemna a prawa ujemna, więc nierówność jest
prawdziwa dla każdej liczby z tego przedziału.
2/ t ∊ [0, +∞) i to jest ten przypadek, gdy obie strony nierówności są nieujemne, więc
podnosisz stronami do kwadratu i dalej rozwiązujesz równanie kwadratowe.
I oba te przypadki w sumie dają rozwiązanie z odpowiedzi w podręczniku czyli (1/4; 4].
3 sie 22:19
ite:
lasso przy ewentualnym podnoszeniu nierówności stronami do kwadratu lepiej patrzeć w innej
kolejności:
− zacząć od spojrzenia, jakie wartości przyjmuje zmienna (żeby potem pamiętać o całej
dziedzinie i niczego nie pominąć),
− ustalić, dla których wartości zmiennej obie strony nierówności mają ten sam znak i wtedy
podnosić do kwadratu (jeśli to pomoże znaleźć rozwiązania),
− zastanowić się, co w przypadku tych wartości zmiennej, gdy strony nierówności mają różne
znaki.
3 sie 22:41
aso:

graficznie ...( ładnie widać)

log
1/2x =t , t∊R
√t+2>t
y=
√t+2
y=t
t∊(−2,2]
−2<log
1/2x≤2
3 sie 22:50