pole
chomik:

Trzy kwadraty są ułożone jak na rysunku. Bok najmniejszego z nich wynosi 2. Oblicz pole
trójkąta ABC.
2 sie 15:44
. :
Na jakim poziomie nauczania jest to zadanie?
2 sie 18:04
chemik:
P=4
2 sie 18:10
wredulus_pospolitus:

Wskazówki
a =
a (skąd to wiem

)
na mocy jakich twierdzeń wiemy, że te kąty są sobie równe

Co z powyższych faktów wynika?
Związku z tym czemu będzie równe pole trójkąta ABC

To ile wynosi wtedy pole tego trójkąta
2 sie 18:12
wredulus_pospolitus:
@chemik −−− dwója ... siadaj
2 sie 18:13
wredulus_pospolitus:
aaaaa ... nie ten trójkąt robiłem
2 sie 18:13
chomik: Mogę prościć o wyjaśnienie bo nadal nie wiem jak to zrobic
2 sie 18:20
chemik:
"wredny" ..................... to Ty siadaj, pała

:
2 sie 18:21
chomik: Czemu wynik 4?
2 sie 18:32
chemik:
dł. boku najmniejszego kwadratu a=2
dł. boku średniego kwadratu b= a
√2=2
√2
dł. boku największego kwadratu c
kąt między bokami małego i średniego kwadratu ma miarę 135
o ( 90
o+45
o)
z tw, cosinusów
c
2=a
2+b
2−2abcos135
o ⇒ c
2=20
z tw. Pitagorasa w Δ ABC |BC|
2= c
2−a
2 ⇒ |BC|=4
P=4
2 sie 18:42
chomik: A da się jakoś bez tw csinusów?
2 sie 18:46
chomik: A czemu trójkąt ABC jest prostokątny?
2 sie 19:10
Kacper: Owszem, wystarczy twierdzenie Pitagorasa
2 sie 19:14
chomik: Moze ktoś wykazać ze trójkat ABC jest prostokatny
2 sie 20:25
Susu:
A rysunku tego nie widać ?
czy na rysunku bok BC jest przedłużeniem boku o długosci 2 kwadratu ?
Jeśli tak to nie ma potrzeby wykazywac
2 sie 20:42
chomik: ok spoko dzieki
2 sie 20:48
Mila:

a=2
√2
W równoległoboku j.w. z prawej
p
2+q
2=2a
+2b
2
ABFO− równoległobok o przekątnych : 2 , c
2
2+c
2=2a
2+2*2
2
c
2=20
dalej Pitagoras.
2 sie 21:56
chomik: Dzięki Miła a jak wykazać że ten trójkąt ABC jest prostokątny bo tego nie ma w zadaniu
powiedzianego
2 sie 22:07
Susu:
Jeszcze raz kolego/koleżnko
Jeśli rysunek do zadania ktory masz w książce wygląda tak samo jak rysunek który zrobiła
Mila to zauważ że ∡ABO=90o bo kąt wewnetrzny kwadratu
Kąt ABC jest kątem przyległym do kąta ABO
Twierdzenie
Suma kątów przyległych wynosi 180o
wobec tego
∡ABO+∡ABC=180o
∡ABC=180o−∡ABO
∡ABC=1800−90o=90o
Wobec tego jakim trójkątem jest trójkąt ABC?
2 sie 22:57
3 sie 11:11