kąt
chomik:

Dany jest kwadrat, pięciokąt foremny oraz trójkąt równoboczny ustawione tak jak na rysunku.
Oblicz miarę kąta x.
2 sie 12:59
: zły rysunek jeśli wierzchołki "w pionie" pięciokąta nie leżą na bokach kwadratu to przedział
kątów jest szeroki
2 sie 14:22
chomik: Punkty leżą w pionie na boku kwadratu oraz trzeci bok trójkąta tez leży na jego boku.
2 sie 14:44
wredulus_pospolitus:
| | 3*180 | |
1. kąt wewnętrzny 5−cio kąta foremnego to: |
| = 108o |
| | 5 | |
2. stąd kąt a = 108
o − 90
o = 18
o
3. na mocy twierdzenia o kątach przy prostej przeciętnej równoległymi mamy równość kątów 'a'
4. kąt b = 360
o − 108
o − 60
0 − 90
o − a = 84
o
5. stąd kąt c = 180 − 60 − b = 6
o
6. stąd x = 90
o − 60
o − c = 24
o
2 sie 15:01
wredulus_pospolitus:

albo tak (rysunek NIE JEST w skali −−− jest to rysunek poglądowy

)
i idziesz ... jak po sznureczku:
d = 180 −
α = ...
δ = 90 −
d
e = 270 −
δ −
α −
β
γ = 90 −
e
x = 90 −
β −
γ
2 sie 15:10
: @14:44 dlatego pisałem,ze ZŁY rysunek
2 sie 15:11
chomik: Dzięki mam jeszcze jedno zaraz wrzuce
2 sie 15:32