rozwiąż równanie x^{x+1}=81
TheJohan8: xx+1=81
jak to rozwiązać?
próbowałem przekształcić tak, by rozwiązać za pomocą funkcji W lamberta, ale nie udało się
i nie mam pomysłu.
1 sie 22:01
TheJohan8: wiem, że łatwo zgadnąć rozwiązanie, ale chciałbym to rozwiązać metodami, a nie zgadywaniem
1 sie 22:05
mat:
xx+1=34
x=3
1 sie 22:24
TheJohan8: nie o to mi chodziło, napisałem, że to akurat łatwo odgadnąć.
ok:
xx+3=125
1 sie 22:29
TheJohan8: czy jest jakaś metoda rozwiązywania oprócz metod numerycznych?
1 sie 22:56
Adamm: Raczej nie
2 sie 12:57
Adamm: Poza szczególmymi przypadkami jak xx = a
2 sie 12:58