Graf łączący miasta
dżigi: Mam takie zadanko związane z grafem:
https://ibb.co/xspCPMx
To nie jest tak że mam z tym zadaniem kłopot, tylko chciałbym dopytać o podpunkt b. Czy
żeby zrobić ten podpunkt to trzeba połączyć te miasta, które mają najmniejsze odległości
1 sie 20:25
wredulus_pospolitus:
(a) no to rysujesz graf i sprawdzasz czy jest półeulerowski przy dodatkowym warunku
sprawdzającym stopień wierzchołka "Kielce"
albo patrzysz jakie są stopnie wierzchołków tego grafu ... przypominasz sobie jaki jest warunek
na graf półeulerowski ... piszesz wniosek
1 sie 21:46
wredulus_pospolitus:
(b) 'aby taki przejazd był możliwy' −−− musisz tak naprawdę najpierw sprawdzić które
wierzchołki mają nieparzyste stopnie i z nich trza poprowadzić drogi ... zapewne będzie
prościej używać dróg pomiędzy istniejącymi już wierzchołkami (nie dorzucać dróg do
niepołączonych miast)
1 sie 21:48
dżigi: dobra dzięki
2 sie 16:00
dżigi: A mam jeszcze jedno zadanie, bo to już wogóle kaplica i to wyżej jakoś ogarniam tak tego to
wogóle:
https://ibb.co/pxrtpLF
2 sie 16:16
wredulus_pospolitus:
Musisz wypisać wszystkie możliwe trasy przejścia Włoszczowej do do danej miejscowości.
Następnie sprawdzić każdą trasę pod kątem MIN{tonaż odcinkai} i sprawdzić czy przypadkiem
więcej jak jednak trasa nie korzysta przypadkiem z tego samego odcinka.
2 sie 16:40
dżigi: a jakbyś podał przykład np. dla podpunktu a żebym wiesz, miał jakiś punkt wyjścia?
2 sie 16:42
dżigi: Coś takiego:
https://ibb.co/Pjp5HTM .To są różne trasy dla podpdunktu a, tylko zaznaczyłem to jednym kolorem.
2 sie 17:00
wredulus_pospolitus:

Tak wygląda graf (trzeba nanieść wartości)
2 sie 17:28
wredulus_pospolitus:
To co rozrysowałeś jest tak nieczytelne, że aż szkoda gadać.
2 sie 17:29
wredulus_pospolitus:
1. Zauważ, że żadna droga (odcinek) nie ma przesyłu większego niż 70 ton.
2. Zauważ, że droga PI −> BU nigdy nie zostanie wybrana (bo z BU można tylko wrócić do PI)
3. Zważywszy na to, że WŁ −> KI ma przepustowość 70ton ... to droga WŁ −> JE −> KA −> BU −> PI
−> KI nie będzie brana pod uwagę (bo na pewno nie będzie miała większej przepustowości)
Tak więc mamy tak naprawdę takie główne drogi:
WŁ −>
KN −> ST
WŁ −> KI −> SK −> ST
WŁ −> KI −> SK −>
KN −> ST
WŁ −> JE −> KA −> SZ
WŁ −> JE −> KA −> BU −> PI −> SZ
następnie pomiędzy ST i SZ możemy 'przerzucić' jakieś towary, jeżeli końcowe odcinki do celów
mają jeszcze wolną przepustowość.
Na czerwono zaznaczyłem mieścinę, którą odwiedzamy w dwóch drogach, które początkowo mają inny
przebieg −−− trzeba o tym pamiętać
2 sie 17:40
wredulus_pospolitus:
Więc tak:
WŁ −> KN −> ST −−−− do KN dociera 20 ton
WŁ −> KI −> SK −> KN −> ST −−− do KN może dotrzeć 30 ton ... ale droga KN−>ST ma
przepustowość 40ton, więc tą trasą puszczamy tylko 20ton
WŁ −> KI −> SK −> ST −−− do SK dociera 70 ton ... w stronę KN idzie 20 ton (co nie ma wpływu),
z SK do ST idzie 20 ton (bo tylko tyle może)
WŁ −> JE −> KA −> SZ −−− do KA dociera 40 ton ... do SZ możemy puścić zaledwie 10
WŁ −> JE −> KA −> BU −> PI −> SZ −−− w KA zostaje nam 30 ton, puszczamy przez BU−> PI 20 ton
(bo taki jest limit dla PI−>SZ)
W efekcie otrzymujemy:
w ST: 20 + 20 + 20 = 60 ton
w SZ: 10 + 20 = 30 ton
i teraz:
(c) ST −> OS ma przepustowość 60 ton −−− i tyle pójdzie
(b) SZ −> SA ma przepustowość 70 ton ... 30 już w SZ mamy, dodatkowe 20 możemy przesłać z ST
... co daje nam w efekcie 50 ton
(a) ST −> OP ma przepustowość tylko 10 ton ... 20ton przerzucamy z ST do SZ ... SZ −> OP ma
przepustowość 60 ton, w SZ mamy 30+20 = 50 ton ... zatem w OP ląduje 10 + 50 = 60 ton
2 sie 17:50
dżigi: ok dziękuje
2 sie 18:40
dżigi: Mam jeszcze jedno zadanie z prawdopodobieństwa. Brzmi ono tak:
W firmie pracuje 8 osób z woj. Świętokrzyskiego. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej
2 z tych osób urodziły się
a) w tym samym powiecie
b) tego samego dnia roku
c) tego samego dnia miesiąca(załóż, że miesiąc ma 30 dni)
a)w tym województwie jest 14 powiatów. Wiem że dla kogoś może wydawać się błachostką takie
zadanie ale ja tak naprawdę zaznajamiam się z tego typu zadaniami. Skoro jest 14 powiatów, a
mam obliczyć prawdopodobieństwo tego że 2 z 8 osób urodziły się w tym samym powiecie to można
użyć tutaj kombinacji. W sensie że wyglądałoby to tak:
| | | |
C14 2 = | czy jak to inaczej policzyć? |
| | |
5 sie 18:52
. :
Nie wiem skąd dokładnie ale mam delikatne przeczucie ze wiem w jakim województwie studiujesz.
Ciekawe dlaczego, co nie?!
5 sie 19:14
. :
(a) ile powiatow jest w świętokrzyskim?
5 sie 19:15
dżigi: No bo to są zadania egzaminacyjne. A że akurat są takiej treści no to nic na to nie poradze.
5 sie 19:16
. :
(a) łatwiej z przeciwnego − − − Zauważ że tutaj przy ja o CONAJMNIEJ a nie ze dokładnie dwóch.
Wiec obliczamy prawdopodobieństwo że wszyscy urodzili się w innym... 1 − to co obliczylismy
będzie naszym wynikiem
5 sie 19:17
. :
Analogicznie pozostałe podpunkty.
5 sie 19:17
dżigi: 14 według google. Tylko trochę dziwi mnie taka treść.
5 sie 19:17
dżigi: co masz konkretnie na myśli pisząc z "przeciwnego"? Mógłbyś to jakoś rozwinąć?
5 sie 19:23
dżigi: no bo w sumie jak mam zrobić takie zadanie. Przecież nie wiem ile jest powiatów w danym
województwie to co mam nagle na egzaminie telefon brać i wyciągać żeby sprawdzić. Trochę to
głupie.
5 sie 19:24
wredulus_pospolitus:
| | | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − P(każdy w innym powiecie się urodził) = 1 − | = ... |
| | |
5 sie 19:27
wredulus_pospolitus:
Poprawka
bo pracownicy jeszcze musza sobie wybrać powiat w którym się urodzili
5 sie 19:29
dżigi: ok w porządalu. Z resztą sam spróbuje. Dzięki
5 sie 19:36
wredulus_pospolitus:
Nie ... na egzaminie podnosisz rękę i mówisz: "przepraszam bardzo, niestety miałem jedynie
dwójkę z geografii i nie jestem lokalnym patriotą, więc nie wiem ile jest powiatów w naszym
cudownym województwie' −−− przy okazji wzbudzisz śmiech na sali.
A tak poważniej, Ty albo ktoś inny by się zapytał o tę informację pilnującego bądź sami
pilnujący od razu by przekazali tą informację zdającym.
5 sie 19:37
dżigi: ale dla mnie i tak jest to głupie zadanie
5 sie 19:39
dżigi: o ile sobie przypominam(a pisałem miesiąc temu ten egzamin) to taka informacja nie padła
5 sie 19:40
wredulus_pospolitus:
Widać, ludzie ze świętokrzyskiego uważają to za wiedzę oczywistą i każdy prawdziwy mieszkaniec
tego województwa doskonale zna odpowiedź na to pytanie, nawet jeżeli to jest 8−latek.
5 sie 19:45
wredulus_pospolitus:
Co ja mam Ci powiedzieć? Ja bym od razu podniósł rękę i zadał to pytanie.
ewentualnie rozwiązał tak:
a −−−− liczba powiatów w województwie świętokrzyskim
| | | |
P(A) = 1 − |
| i koniec zadania (swoją drogą źle napisałem moc omegi |
| | a8 | |
poprzednim razem)
5 sie 19:46
dżigi: w porządku. jeszcze raz dzięki za pomoc.
5 sie 19:52