procenty
Nikka: Liczba mieszkańców w pewnym mieście w ciągu ostatnich lat zwiększała się średnio 0,8% rocznie i
obecnie wynosi ok. 150.000. Zakładając, że tempo wzrostu liczby mieszkańców się nie zmieni,
oszacuj, ilu ludzi będzie mieszkać w tym mieście za 10 lat.
8 mar 10:23
Nikka: Czy da się to jakoś szybko policzyć (nie na piechotę, po kolei)
8 mar 10:29
Julek:
a
1 = 150000 + 0,008*150000 = 150000[1,008]
a
2 = 150000[1,008] + 0,008*150000
a
3 = a
2 + 0,008*150000
8 mar 11:02
Julek: i tak dalej...
8 mar 11:03
Nikka: to koniec czy trzeba w ten sposób aż do a
10?
co oznacza ten nawias kwadratowy?
8 mar 11:05
Nikka: czyli się nie da inaczej niż obliczanie po kolei, po roku, dwóch, itd. ?
8 mar 11:06