równanie
kikis:
Rozwiąż równanie x4+(x+2)4=34 dla x∊ℛ
31 lip 21:39
Love between fairy and devil:
(a+b)4= a4+4a3*b+6a2*b2+4a*b3+b4
więc (x+2)4=x4+8x3+24x2+16
Rozwiązuj dalej
31 lip 21:49
kikis:
Do tego sam doszedłem
Rozwiąż dalej
31 lip 21:59
Love between fairy and devil: Ma być tak
(x+2)4= x4 +4x3*2 +6*x2*22 +4*x*23+24
(x+2)4=x4+8x3+24x2+32x+16
Zgubiłem poprzednio 32x
31 lip 22:03
Love between fairy and devil:
To gdzie napotykasz aż tak duży problem?
31 lip 22:05
wredulus_pospolitus:
wprowadźmy nową zmienną:
a = x+1
równanie wtedy ma postać:
(a−1)
4 + (a+1)
4 = 34
i albo jedziemy tak jak chcieliście:
2(a
4 + 6a
2 + 1) = 34 −−> a
4 + 6a
2 + 9 = 25 −−> (a
2 + 3)
2 = 5
2 −−> a
2+3 = ±5 −−>
a
2 =

lub a
2 =

i dalej rozwiązujesz
31 lip 22:44
wredulus_pospolitus:
inny sposób:
b4 + c4 = (b2 + c2)2 − 2(bc)2 = ( (b+c)2 − 2bc)2 − 2(bc)2
więc mamy (znowu dla ułatwienia podstawiam a = x+1)
( (a+1 + a−1)2 − 2(a+1)(a−1) )2 − 2((a+1)(a−1))2 = 34
( 4a2 − 2a2 + 2)2 − 2(a2−1)2 = 34
4(a2 + 1)2 − 2(a2−1)2 = 34
2a4 +12a2 + 2 = 34 −−−> a4 + 6a2 + 1 = 17 −−> a4 + 6a2 + 9 = 25
i mamy dokładnie to samo równanie
31 lip 22:51
wredulus_pospolitus:
Czasem warto trochę pokombinować, żeby się nie napracować zbytnio
31 lip 22:51
mat: sprytne podstawienie!
31 lip 23:07
Susu:
Witam

Nie rozwiązywałem dużo takich równań wiec nie wpadłbym na taki pomysł jak Ty to zrobiłeś
Pewnie napracowałbym się dużo więcej bo doprowadziłbym do postaci
2x
4+8x
3+24x
2+32x−18=0
Sprawdziłbym czy są pierwiastki całkowite lub wymierne
Jesli nie ma to wtedy dziele rownanie przez wspolczynnik stojący przy x
4
x
4+4x
3+12x
2+16x−9=0
Teraz podstawienie
| | 4 | |
x=z− |
| =z−1 i modlił sie żeby otrzymac z tego rownanie dwukwadratowe |
| | 4 | |
Jeśli nie to niestety więcej liczenia
31 lip 23:11
wredulus_pospolitus:
Tak naprawdę −−− gdybym to rozwiązywał, to bym leciał pierwszym (przedstawionym przeze mnie
sposobem).
Podstawienie a=x+1 ma na celu zredukowanie czynników przy nieparzystych potęgach ... co później
pozwala (jak ktoś nie ma wprawy) na kolejne podstawienie: b = a2 ... i wtedy masz już
równanie kwadratowe delta i te sprawy
31 lip 23:29
wredulus_pospolitus:
I szczerze mówiąc ... gdybym miał równanie:
2x
4+8x
3+24x
2+32x−18=0 to od razu dziele przez 2 i później szukam pierwiastków
całkowitych, wszystko inne to dla mnie już by była męczarnia
31 lip 23:30
Susu:
Domyślam się żeby tak było

Dlaczego tak bym robił ? Dlatego ze takie równania rozwiązywałem bardzo dawno temu i tak mnie
nauczono wtedy
Zawsze to też dobrze poznać inne sposoby
31 lip 23:35
wredulus_pospolitus:
jeszcze odnośnie drugiego sposobu −−− późno trochę więc nie zauważyłem, że można było się
jeszcze tak zabawić:
mając postać: 4(a2 + 1)2 − 2(a2−1)2 = 34 robię podstawienie: b = a2 + 1 ; b≥1
4b2 − 2(b − 2)2 = 34
4b2 − 2b2 + 4b + 4 = 34
2b2 + 4b − 30 = 0
b2 + 2b − 15 = 0
(b+5)(b−3) = 0 −−−> b = 3 −−−> a2 = 2
31 lip 23:36
wredulus_pospolitus:
Jak byłem w liceum, to na szczęście nauczycielka pozwalała mi 'kombinować'

Więc zawsze
starałem się 'iść na łatwiznę' i jak widziałem jakieś żmudne wyliczenia to starałem się je
obejść w jakiś sposób.
Jedyne co, to wkurzała się na moje skróty myślowe, ale to wynikało z tego że ja pisałem starą
maturę, gdzie samo rozwiązanie zadania to był pikuś (patrząc na czas) ... najwięcej czasu
trwała cała opisówka połączona z wypisywaniem wzorów bądź wręcz koniecznością ich
udowodnienia.
31 lip 23:41
Mariusz:
Sama redukcja równania czwartego stopnia nie wymaga dużo obliczeń
2x
4+8x
3+24x
2+32x−18=0
x
4+4x
3+12x
2+16x−9=0
(x
4+4x
3)−(−12x
2−16x+9)=0
(x
4+4x
3+4x
2)−(−8x
2−16x+9)=0
(x
2+2x)
2−(−8x
2−16x+9)=0
| | y | | y2 | |
(x2+2x+ |
| )2−((y−8)x2+(2y−16)x+ |
| +9)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y2 | |
4( |
| +9)(y−8)−(2y−16)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+36)(y−8)−(y−8)(4y−32)=0
(y−8)(y
2+36+4y−32)=0
(y−8)(y
2+4y+4)=0
(x
2+2x+4)
2−(5
2)=0
(x
2+2x−1)(x
2+2x+9)=0
Tutaj tak dobrałeś to równanie że równanie rozwiązujące trzeciego stopnia było
już częściowo rozłożone i wystarczyło wyciągnąć wspólny czynnik
więc metodą ogólną dla równań czwartego stopnia nie było aż tak dużo liczenia
1 sie 00:54
Mila:
No to męczymy się

1) 2x
4+8x3
+24x
2+32x−18=0 /:2
x
4+4x
3+12x
2+16x−9=0
w(x)=x
4+4x
4+4x
3+12x
2+16x−9, w(x) nie ma pierwiastków całkowitych
2) x
3+12x
2+16x−9=(x
2+mx+n)*(x
2+kx+p)
P=x
4+(k+m)x
3+(km+n+p)x
2+(kn+mp)x+np
k+m=4
km+n+p=12
kn+mp=16
n*p=−9
I próba
n=1, p=−9 brak rozwiązań układu warunków
II próba
n=−1, p=9
k=2, m=2
==========
3) x
4+4x
4+4x
3+12x
2+16x−9=(x
2+2x−1)*(x
2+2x+9)
x=−1±
√2
3 sie 21:47