Raczej trygonometria
Fairy and Devil:
Dobry wieczór .
Mam taki problem
Chce napisać równanie kanoniczne krzywej stopnia drugiego i wychodzi mi ze wzoru na kąt obrotu
Obliczając kolejno (sin2α) i także (sin
2α) otrzymujemy w znany sposób
Pytanie jak kolejno wyliczyć te wartości ?
Dziękuje za odpowiedz .
30 lip 22:14
b:
To jakiś bełkot

!
Napisz treść zadania
30 lip 22:20
chichi:
| | cot2(α) − 1 | |
cot(2α) = |
| |
| | 2cot(α) | |
30 lip 22:26
Fairy and Devil:
Żaden bełkot to nie jest
Tak mam napisane w książce
Treść zadania jest taka
Sprowadzić do postaci kanonicznej równanie
| | 16 | |
8x2+24xy+y2+2x−8y+ |
| =0 |
| | 425 | |
Zastosować niezmienniki obrotu i przesunięć
Wyszła mi delta =136>0 więc będzie to równanie typu hiperbolicznego
Ale czy to będzie hiperbola czy dwie przecinające się proste to w tej chwili nie potrafię
powiedzieć
Teraz powinienem wyznaczyć taki kąt (α) aby po obrocie o ten kąt znikł wspolczynnik przy xy
| | a11−a22 | |
Stąd ctg2α= |
| −taki mam na to wzór |
| | 2a12 | |
30 lip 22:40
Min. Edukacji: To rób wg wzoru
31 lip 05:43
Fairy and Devil:
| | 7 | |
Właśnie policzyłem według wzoru i wyszło mi ctg(2α)= |
| |
| | 24 | |
Teraz jak mam policzyć sin2α i sin
2α żeby dojśc do sinα= 0,6 i cosα=0,8
Te wartości sa mi potrzebne aby dokonać obrotu o ten właśnie kąt α
| | 1 | |
Liczyłem inna krzywą i wyszło mi ctg2α= |
| więc to jest łatwe bo 2α=60o to α=30o |
| | √3 | |
Przy tym kącie wiem ile wynosi sinα a ile cosα
31 lip 09:07
. :
Został Ci podany wzór na ctg(2x) skorzystaj z niego w celu wyznaczenia ctg(x)
Lub
Jedynka trygonometryczna dla kąta 2x oraz 24cos(2x) = 7sin(2x)
Daje Ci wartości sin(2x) i cos(2x) a później schodzisz z kątem na 'x' i rozwiązujesz kolejny
układ równań.
31 lip 09:12
Fairy and Devil:
Na razie ślicznie podziękował za odpowiedż .
31 lip 09:29
Fairy and Devil:
A tak poza tym co napisałeś to u Ciebie wszyscy zdrowi ?
Czego Ci życzę z całego serca .
31 lip 17:01
Fairy and Devil:
Weżmy to drugie z 09:12
{cos
2(2x)+sin
2(2x)=1
{24cos(2x)=7sin(2x) −piszę x dla wygody
| | 7sin(2x) | |
( |
| )2+sin2(2x)=1 |
| | 24 | |
| 49sin2(2x) | |
| +sin2(2x)=1/*576 |
| 576 | |
49sin
2(2x)+576sin
2(2x)=576
625sin
2(2x)=576
z tego mam
I tutaj stanąłem
Natomiast z pierwszego (ze wzoru na ctg(2x) wyszło tak
12ctg
2x−7ctgx−12=0
Δ=625
√625=25
Teraz sa wzory na to żeby wyrazić funkcje sinus i cosinus poprzez ctg(x) ale one są dla kąta
ostrego
i nie wiem czy można tutaj je zastosować a mianowicie
31 lip 21:22
Love between fairy and devil: | | 4 | |
Policzyłem sinus(x) i cosinus(x) i dla ctg(x)= |
| dostałem wartości sinusa i cosinusa jak w |
| | 3 | |
1 poście
| | 3 | |
zastanawiam sie także dlaczego nie bierze się pod uwagę ctg(x)=− |
| ? |
| | 4 | |
31 lip 21:38
Fairy and Devil:
Mila 
Może zechcesz się wypowiedzieć albo przedstawić inne obliczenia sinusa i cosinusa z tego
31 lip 23:56
Mila:
| | 7 | | cos(2α) | |
1) ctg(2α)= |
| = |
| , 2α≠π, |
| | 24 | | sin(2α) | |
Rozumiem, że chcesz obliczyć sinα i cosα
2) z jedynki tryg.
| | 7 | | 7 | |
cos(2α)= |
| *sin(2α)= |
| |
| | 24 | | 25 | |
| | 7 | |
3) cos(2α)=1−sin2α to mamy |
| −1=−sin2α |
| | 25 | |
to będzie dla ostrego kąta a
Nie jestem pewna , czy dobrze obliczyłeś wartość cotangensa.
Przy takich wartościach sinusa i cosinusa wsp. przy xy nie zeruje się!
2 sie 16:18
Mila:
Napisz jak oznaczone są wsp. krzywej po kolei. Nie mam tego wzoru w swoich notatkach.
Ja liczę inaczej, na piechotę wszystko wymnażam. To zajmuje dużo czasu i łatwo o pomyłkę.
Może podasz mi linka do materiałów. To pomogę uporać się z tą krzywą , to jest hiperbola.
2 sie 16:33
Susu:
Dzień dobry
Milu jade teraz do mechanika bo ktoś mi sie przytulił do zderzaka w moim Nissanie
Jak wrócę to odpiszę
Książka to Matematyka −podrecznik dla inżynierskich studiów zawodowych Tom 1 pod redakcją
Edwarda Otto
Warszawa 1970 .Może ja masz gdzieś .
2 sie 17:00
2 sie 18:39
Mila:
Dziękuję. Liczę jeszcze raz.
2 sie 18:54
Mila:
Wyzerowało się.
2 sie 20:20
Mila:
[FFairy.]] poczekaj aż pojawi się chichi− ma dobre materiały. Może poda linka.
2 sie 20:22
Susu: Dobrze .
2 sie 20:39
Susu:
Milu
Jeszcze takie pytanko .
Czy zawsze będzie brany do obliczenia niezmienników obrotu kąt ostry czy może się zdarzyć
tez kąt rozwarty?
2 sie 22:38